Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Ģenerālprokurors Kontroles dienesta vadītāja amatam izvirza advokāti Znotiņu

© F64

Pirms akceptēt piedāvājumu ieņemt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) priekšnieka amatu advokāte Ilze Znotiņa vēlas vienoties par veicamajiem uzdevumiem ar Finanšu sektora attīstības padomes pārstāvjiem, pastāstīja Znotiņa.

Viņa atzina, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir piedāvājis viņai ieņemt Kontroles dienesta priekšnieka amatu. Tomēr pirms pieņemt šo piedāvājumu Znotiņa vēlas vienoties par izpildāmajiem īstermiņa un ilgtermiņa mērķiem.

Viņa norādīja, ka vislabākā vieta, kur šo vienošanos panākt ir Finanšu sektora attīstības padome. Padomes vadītājs ir premjerministrs, tajā strādā pieci ministri, ģenerālprokurors, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs un citas personas.

"Būtu jāvienojas, vai mēs esam uz vienas lapas vai arī ir tikai priekšstats, ka atnāks viens cilvēks un viss mainīsies. Esot šajā sistēmā iekšā, uzskatu, ka neviena Žanna d'Arka nepaveiks visu, kas ir darāms, tāpēc ir jāvienojas, kādas strukturālas izmaiņas un investīcijas jāveic, kāda ir sadarbība jāveido. Kad būsim stingri vienojušies par to, kas darāms, kā darāms un kurš tieši darīs, tad arī varēsim teikt, ka vienošanās ir panākta un esmu gatava uzņemties šos pienākumus," norādīja Znotiņa.

Viņa piebilda, ka Kontroles dienestam ir jāveic tie uzdevumi un funkcijas, kas ierakstītas starptautiskajās vadlīnijās un Latvijas likumos.

Viņasprāt, ļoti būtiska ir sadarbības uzlabošana starp tiesībsargājošām iestādēm un privāto sektoru. Tā varot panākt lielu efektivitāti, pat neieguldot ļoti daudz naudas. "Vienkārši jānodrošina, ka tiesībsargājošās iestādes un subjekti, kuriem jāveic uzraudzība par saviem darījumiem un klientiem saņemtu informāciju un izpildītu funkciju. Lai tiesībsargi varētu ķert finanšu noziedzniekus un privātais sektors bez milzīgi liela naudas ieguldījuma, ar skaidru izpratni par uzdevumiem varētu palīdzēt šos noziedzniekus identificēt," norādīja Znotiņa.

Znotiņa cer, ka vienoties ar Finanšu sektora attīstības padomi izdosies tuvākajā laikā.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pirmdien preses konferencē paziņoja, ka viņa izvēlētais kandidāts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieka amatam ir lūdzis papildu laiku, lai izlemtu, vai ir gatavs ieņemt šo amatu.

Kalnmeiers norādīja, ka lūgumu pēc papildu laika viņš saņēma 2.maijā, taču šis laiks, visticamākais, nepārsniegs divas nedēļas.

Tāpat ģenerālprokurors norādīja, ka no 1.maija ar viņa rīkojumu Kontroles dienestā ir izveidota jauna štata vieta - vietnieks.

Pašreizējais dienesta vadītājs Viesturs Burkāns šajā amatā ir kopš 1998.gada un viņa pilnvaru termiņš beidzas šā gada 31.maijā.