Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ukrainas atbalstam ĀM no valsts budžeta lūdz 19 000 eiro

© F64

Ārlietu ministrija (ĀM) lūdz Ministru kabinetam piešķirt 18 391 eiro civilās ekspertes darbības nodrošināšanai Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā, liecina valdībā iesniegtais ministrijas rīkojuma projekts.

ĀM skaidro, ka nepieciešamie līdzekļi, kas tiek lūgti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", paredzēti civilās ekspertes Ilvijas Bruģes darbības nodrošināšanai, kura misijā strādā par plānošanas un ziņošanas eksperti.

ĀM saistībā ar civilā eksperta nosūtīšanu starptautiskajā misijā sedz veselības apdrošināšanas izdevumus piecu eiro apmērā gadā jeb ceļojumu apdrošināšanu, pārceļoties turp un atpakaļ. Tāpat ministrija sedz dzīvokļa (dzīvojamās telpas īres un komunālo pakalpojumu izdevumus, kā arī mākleru pakalpojumu apmaksu, nepārsniedzot gada limitu) 11 895 eiro gadam jeb 991 eiro mēnesī - 11 352 eiro šogad. Tāpat tiek segti arī ceļa izdevumi 750 eiro 2018.gadā (atvaļinājuma brauciens un pārcelšanās no dienesta vietas) un izdevumi par bagāžas transportēšanu 100 eiro apmērā, pārceļoties uz un no misijas.

Ministrija uzsver, ka, ņemot vērā Eiropas Ārējās darbības dienesta noteiktās prasības, ka nosūtošajai valstij ir pienākums maksāt atalgojumu ekspertam, civilajam ekspertam noteiktais atalgojums (minimālās mēnešalgas apmērā) 2018.gadā ir 4983 eiro. Tāpat ĀM šogad veiks valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 1201 eiro apmērā.

Tādējādi kopējais izdevumu apmērs civilās ekspertes darbības nodrošināšanai no šī gada 1.janvāra līdz 2018.gada 14.decembrim ir 18 391 eiro.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainai civilā drošības sektora reformu jomā, 2014.gada 22.jūlijā ES Ārlietu padome nolēma izveidot ES Padomdevēja misiju civilā drošības sektora reformām Ukrainā. Civilā misija tika uzsākta 2014.gada 1.decembrī. 2017.gada 20.novembrī ar ES Padomes lēmumu misijas mandāts tika pagarināts līdz 2019.gada 31.maijam.

Civilā misija sniedz stratēģiskos padomus Ukrainas varas iestādēm gan centrālā, gan reģionālā līmenī civilā drošības sektora reformu stratēģiju izstrādāšanā un ar to saistīto reformu īstenošanā. Misija sniedz padomus Ukrainas drošības dienestu reorganizācijai un restrukturizācijai, lai palīdzētu atgūt kontroli pār šiem dienestiem, īpaši koncentrējoties uz Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām, kā arī atbalsta Ukrainas civilo drošības iestāžu modernizāciju un visaptverošas pretkorupcijas stratēģijas izveidošanu.

Rīkojuma projekts valdībā tiks izskatīts 8.maija sēdē.