Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Deputāts rosina atteikties no Jāņiem un svinēt astronomiskos vasaras saulgriežus

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš (ZZS) rosina likumā 23. un 24.jūnija jeb Līgo vakara un Jāņu dienas vietā par svinamajām dienām noteikt astronomiskos vasaras saulgriežus, kas ir pāris dienas agrāk.

Parlamentārieša priekšlikums paredz svētku dienu sarakstā 23.jūniju Līgo dienu un 24.jūniju Jāņu dienu aizstāt ar vārdiem "vasaras saulgriežus un nākamo dienu pēc vasaras saulgriežiem".

Kļaviņš sava priekšlikuma pamatojumā sniedz ieskatu saulgrieži svētkos kā senā tradīcijā, reizē norādot, ka, savukārt tradīcija svinēt "Jāņus" esot radusies, pielāgojoties likuma regulējumam par Jāņa Kristītāja dzimšanas dienu. Politiķis norāda, ka šos baznīcas svētkus svin tikai neliela daļa tautas un ka viņa priekšlikums neliegs to turpināt darīt.

Parlamentārietis pauž, ka "uzdrošinās piedāvāt attiekties no mākslīgi radītās nobīdes laikā". Šāda priekšlikuma atbalstīšana arī sniegšot praktisku ieguldījumu dažādu Latvijas tautību saliedēšanā, tajā skaitā attiecībā uz krievu, ukraiņu un baltkrievu tradicionālajiem svētkiem, kas svinami saulgriežos, uzskata politiķis.

LETA jau vēstīja, ka deputāti aktīvi izmanto iespēju, lai grozījumu veikšanai atvērtajā likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" piedāvātu dažādas izmaiņas attiecībā uz svinamajām un atzīmējamām dienām.