Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Reirs: Sabiedrība ir pateikusi skaidru "nē" bērnunamiem

© F64

Šajā gadā ir ievērojami samazinājies mazo bērnu skaits valsts sociālās aprūpes centros. Ja vēl pirms gada tajos bija aptuveni 80 bērnu līdz trīs gadu vecumam, tad pērnā novembrī viņu skaits samazinājās uz pusi, bet pašlaik aprūpes centros ir tikai 17 bērni līdz trīs gadu vecumam, turklāt vairāki jau šonedēļ dosies pie audžuģimenēm.

Atzinīgi vērtējams, ka samazinās ne tikai mazo bērnu skaits, bet sarūk arī tas periods, ko viņi pavada sociālās aprūpes centrā - vidēji tās ir divas nedēļas. Ja bērnam ir veselības problēmas, tad šis laiks var būt ilgāks. Daļa bērnu valsts bērnunamos dzīvo pastāvīgi, jo veselības problēmu dēļ tur atrodas, pamatojoties uz vecāku iesniegumu.

"Mēs redzam, ka gada laikā ir krasi mainījies sabiedrības viedoklis. Ja vēl nesen valdīja uzskats, ka bērnu nami ir labi, jo tur ir tīrs, bērni ir siltumā un pabaroti, tad tagad arvien vairāk un vairāk cilvēku izprot aizbildņu un audžuģimeņu lomu sabiedrībā. Lai cik skaisti renovēts ir bērnunams, lai cik jauks ir personāls un labas rotaļlietas tur ir, tas nespēj dot bērnam nepieciešamo ģimenisko sajūtu. Ne jau tāpēc, ka negribētu, bet tāpēc, ka tā ir institūcija, kas tam nav domāta. Tagad sabiedrība ir pateikusi skaidru "nē" bērnunamiem, kurus plānojam Latvijā likvidēt līdz 2021. gadam, " uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs.

Labklājības ministrija rudenī, sekojot sabiedrības iniciatīvai, padarījusi sociālās aprūpes centrus pieejamākus un atvērtākus, kas arī palīdz mainīt sabiedrības viedokli par labu ģimeniskai aprūpei. Tagad valsts sociālās aprūpes centros ir iespēja pieteikties un brīvprātīgi palīdzēt bērnu aprūpē sestdienās, svētdienās vai ārpus darba laika. Kopš šīs iniciatīvas sākuma brīvprātīgajam darbam Latvijā valsts aprūpes centros pieteikušies 200 cilvēki, ar 171 no viņiem jau ir noslēgti līgumi.