Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pret Rīgā paredzēto ''Baltijas praidu'' pieteikti vairāki protesta pasākumi

© AFP / Scanpix

Pret "Baltijas praida" gājienu, kurš šogad 9.jūnijā norisināsies Rīgā, līdz šim pieteikti trīs protesta pasākumi, apstiprināja Rīgas domes pārstāve Aira Šmelde.

Viņa norādīja, ka, protestējot pret praidu, 3.maijā ir pieteikti vēl divi piketi. Abu piketu mērķis ir protestēt pret homoseksualitātes propogandu un "Baltijas praidu". Abos pasākumos kā dalībnieki pieteikti aptuveni 20 cilvēki.

Pirmais pikets notiks no plkst.11 līdz plkst.13 Jēkaba ielā 11, bet otrs no plkst.13 līdz plkst.15 Rātslaukumā.

Tāpat Šmelde pastāstīja, ka 9.jūnijā paralēli "Baltijas praida" pasākumiem un gājienam Vērmanes dārzā notiks fonda "Stop imigrācijai" pasākums. Tā organizatori pasākumu definējuši kā "protestu pret homoseksuālu un citu mentālu noviržu popularizēšanu". Mītiņš norisināsies Vērmanes dārza estrādē no plkst.8.30 līdz 15.

Visi pieteikumi domē ir iesniegti likumā noteiktajā kārtībā. Izpilddirektors tos izskatīs ne ātrāk kā desmit darba dienas pirms pasākuma, kad būs beidzies likumā noteiktais pieteikumu iesniegšanas termiņš un būs saņemti tiesībsargājošo iestāžu atzinumi par drošības situāciju.

Jau vēstīts, ka Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienībā "Mozaīka" "Baltijas praida" gājienu plāno organizēt 9.jūnijā.

"Baltijas praids" katru gadu notiek kādā no trim Baltijas valstīm, un šogad tas notiks Rīgā. Plānots, ka apvienības rīkotais pasākums notiks no plkst.12 līdz 15. Gājiens sāksies Vērmanes dārzā, un tālāk virzīsies pa maršrutu Elizabetes iela-Brīvības iela-Bruņinieku iela un pa Tērbatas ielu atpakaļ uz Vērmanes dārzu.

Gājienā pieteikta aptuveni 2000 cilvēku dalība.

Kā agrāk novērojusi aģentūra LETA, šāda veida gājieni nereti pulcē arī tos sabiedrības pārstāvjus, kuriem viendzimuma attiecības nav pieņemamas. Līdz ar to gājiens nereti tiek pavadīts ar rupjām piezīmēm no garāmgājēju puses un dažādiem aizskarošiem plakātiem no protestētājiem. Kārtības nodrošināšanas nolūkos gājiena maršrutā pastiprināti patrulē arī policijas ekipāžas.

Pēdējo reizi Latvijā praida pasākums norisinājās 2015.gadā, kad Rīgā tika organizēts svarīgākais Eiropas LGBT pasākums "EuroPride 2015". Šī praida gājiens Rīgā pulcēja 5000 dalībniekus un praida nedēļas laikā notika vairāk nekā 60 dažādi kultūras, mākslas, zinātnes un izklaides pasākumi, informē "Mozaīka".