Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vēža slimnieks notic solījumiem par dziedināšanu; rezultāts - vairāki simti eiro "izmesti vējā"

© Scanpix

Kāds vīrietis, kas slimo ar vēzi, "uzķēries" uz netradicionālās reliģiskās draudzes klāstīto par nopietnu slimību dziedināšanu. Tagad gan ar rūgtumu secina - izmetis naudu sektā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Iedzimtu nabadzības lāstu, smagu slimību dziedināšana - to piedāvā netradicionālās reliģiskās draudzes ”Atdzimšana” pārstāvji. Kustība dibināta pirms vairāk nekā 10 gadiem Ukrainā. Draudzes filiāle reģistrēta arī Latvijā.

Aizkustinošiem reklāmas video, kuros cilvēki stāsta par brīnumainiem atveseļošanās gadījumiem, iestājoties draudzē, noticējis arī Jānis no Rīgas.

”Pilns internets ar video par to, ka viņam padodas vēža ārstēšana. Uz tā āķa es uzķēros, zaudējis ticību medicīnai. Tagad es saprotu, ka tas viss ir cirks! Tā ir cilvēku mānīšana. Viņi visu laiku nekaunīgi pieprasa desmito tiesu. Es nesu naudu, teicu, ka vairāk nav. Latvijas filiāles pārstāve vārdā Svetlana, kas to naudu savāca, teica ”maz, maz, par maz”. Kopā esmu izgrūdis tur ap 300 eiro. Tagad saprotu, ka man tā nauda būtu ļoti noderējusi, lai reāli sev palīdzētu,” stāsta vēža slimnieks.

”Bez Tabu” viesojas ”Atdzimšanas” Latvijas filiāles divu gadu jubilejas pasākumā Rīgā, Latvijas Zinātņu akadēmijas zālē. Uz katra krēsla novietota aploksne ar uzrakstu ”10. tiesa”. Pasākums sākas ar pacilājošu Jēzus apdziedāšanu, tad nepilnu stundu daudzus sanākušos uzrunā vairāki cilvēki, kuri stāsta par brīnumu: smagu slimību izdziedēšanu, iestājoties draudzē.

Vēlāk zālē tiek apslāpēts apgaismojums, mācītājs lūdz sanākušos atslēgties no rūpēm un raizēm, monotonas mūzikas pavadībā atkārto vienas un tās pašas frāzes par Jēzu un dziedināšanu. Drīz vien zālē atskan kliedzieni, histēriska raudāšana.

Notiekošo seansos komentē ārsts-psihoterapeits Jānis Vītiņš:

”Tas ir hipnozes stāvoklis. Tur notiek pūļa psiholoģijas izmantošana. Tiek panākts efekts, ka cilvēks koncentrē uzmanību uz runātāju. Šādā situācijā cilvēks ir vieglāks pakļaujams hipnozei. To pielīdzina tā sauktajai čigānu psihozei, kuru par tādu nosaucis psihoterapeits Jānis Zālītis."

Šādās norisēs cilvēks gūst labsajūtu, var mazināties sāpes, kas nomoka cilvēku, skaidro psihoterapeits J. Vītiņš. ”Var mazināties simptomi, sūdzības, bet pēc kāda laika, mazinoties endorfīnu efektam, sūdzības atgriežas. Arī paši cilvēki atgriežas šajā kustībā. Tādā veidā tiek panākta atkarība no šī procesa,” teic J. Vītiņš.

”Atdzimšanas” Latvijas filiāles mācītājs atsakās no sarunas ar ”Bez Tabu”, saka, ka arī citi vietējās draudzes locekļi nesniegs komentāru.

Avots: Bez Tabu