Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

NATO bataljonam Ādažos gaidāms papildspēks - 152 slovāki

© F64

Šogad otrajā pusē NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai pievienosies 152 karavīri no Slovākijas bruņotajiem spēkiem.

Kopš 2017.gada novembra Latvijā dien divi Slovākijas bruņoto spēku sadarbības koordinatori, lai sniegtu atbalstu sabiedroto spēku uzņemšanā Latvijā. Mehanizētās kājnieku rotas sastāvā Latvijā uzturēsies 152 Slovākijas bruņoto spēku karavīri, kā arī vairāku veidu tehnikas vienības.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Šogad NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu papildinās arī Čehija.

Jau ziņots, ka 2017.gadā, īstenojot Višegradas valstu bruņoto spēku iesaisti Baltijas reģiona drošības stiprināšanā, Latvijā tika izvietota Slovākijas bruņoto spēku mehanizētā kājnieku rota, kuras sastāvā Latvijā uzturējās ap 150 Slovākijas bruņoto spēku karavīri un vairāku veidu tehnikas vienības, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnas “BVP-2”. Atrodoties Latvijā trīs mēnešu rotācijā, Slovākijas bruņoto spēku mehanizētā kājnieku rota piedalījās kopīgās mācībās ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, tai skaitā, starptautiskajās mācībās.