Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā līdz 2023.gadam plāno radīt 10 000 jaunu darba vietu

© F64

Starptautiskajos biznesa pakalpojumu centros Rīgā līdz 2023.gadam plānots radīt 10 000 jaunu darba vietu, paredz ceturtdien parakstītais memorands par starptautisko biznesa pakalpojumu centru attīstības sadarbību.

Patlaban Rīgā starptautiskajos biznesa pakalpojumu centros strādā 7000 cilvēki jeb 1% no Rīgas iedzīvotājiem.

Savukārt Viļņā šajos centros strādā 12 000 iedzīvotāju jeb 2,2% no pilsētas iedzīvotājiem, bet Krakovā - 50 000 jeb 7,3%.

Patlaban Rīgā pieejamā biroju telpu platība A un B klases birojiem ir 632 600 kvadrātmetriem. Līdz 2020.gadam Rīgā tiks uzbūvēti jauni biroji vismaz 200 000 kvadrātmetru apjomā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzsvēra, ka memoranda parakstīšana ir ļoti svarīgs brīdis, jo tam ir trīs svarīgi partneri - valdība, pašvaldība un privātuzņēmēji. "Biznesa pakalpojumu centru jomā jūtami atpaliekam no Tallinas un Viļņas, tāpēc ir jāfokusējas uz šo sektoru. Tam ir potenciāls un mērķis ir izmantot šo potenciālu," sacīja Ašeradens.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) norādīja, ka pašvaldība no savas puses turpinās darīt visu, kas ir paredzēts infrastruktūras attīstības plānā. "Tiks pabeigta jaunā tramvaja līnija, kā arī Skanstes apkaimē paredzētās jaunās ielas. Tas ir svarīgi, ka pašvaldība privātajam biznesam parāda skaidru laika grafiku, kad un kas tiks izdarīts, un to, ka šis grafiks tiek pildīts," norādīja Ušakovs.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols memoranda parakstīšanā uzsvēra, ka starptautiskie biznesa pakalpojumu centri veicina valsts eksportspēju, jo "300 grāmatveži katrs atsevišķi neko neeksportē, bet apvienoti visi kopā vienā pakalpojumu centrā lieliski pārdod savus finanšu pakalpojumus ārvalstīs".

Nacionālās nekustamo īpašumu alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags uzsvēra, ka starptautiskajiem uzņēmumiem ir jāsūta signāli, ka viņi Rīgā ir gaidīti.

"Darbaspēks - pārsvarā studenti - Rīgā nav problēma, atliek veicināt biroju pieejamību. Attīstītāji jau ir pieņēmuši investīciju lēmumus par 295 000 kvadrātmetru jaunu telpu celtniecību, kas nozīmē birojus 30 000 darbiniekiem. Savukārt tas nozīmē 240 miljonu eiro ienākošo naudas plūsmu Latvijā, un 85 miljonus eiro darbaspēka nodokļos. Skandināvu bankas jau ir ziņojušas, ka plāno 20 000 darba vietu pārcelšanu uz Baltijas valstīm, tāpēc jānovēl, lai 18 000 no tām izvietojas nevis Viļņā, bet Rīgā," sacīja Vanags.

Viens no galvenajiem memoranda mērķiem ir nodrošināt studentu motivāciju palikt Latvijā, kā arī veicināt valsts remigrācijas politikas īstenošanu. Vairums jeb 87% no starptautisko biznesa pakalpojumu centru uzņēmumiem plāno piesaistīt jaunus talantus.

Patlaban starptautisko biznesa pakalpojumu centru nozarē Rīgā darbojas 30 uzņēmumi, tajā skaitā, "Circle K", "Accenture", "Tele2", "SEB", "Tieto", "Cabot", "Atea", "Evry" un citi.

Starptautiskie biznesa pakalpojumu centri (SBPC) ieņem aizvien lielāku lomu Centrāleiropas un Baltijas reģiona ekonomikas izaugsmē. Ar SBPC palīdzību lieli, starptautiski uzņēmumi pilsētās ar konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi un pieejamu darbaspēku izvieto plašu klāstu ar uzņēmējdarbības atbalsta funkcijām - datu apstrāde, uzskaitvedība, grāmatvedība, finanses, loģistika, iepirkumi, cilvēkresursu un klientu apkalpošana.

Tomēr Rīgā pastāv neizmantots potenciāls jaunu darbavietu radīšanai, tāpēc Ekonomikas ministrija, Rīgas dome, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Nacionālā nekustamo īpašumu attīstītāju alianse, Latvijas Komercbanku asociācija un Ārvalstu investoru padome ar memoranda un tā rīcības plāna parakstīšanu apņemas veidot mērķtiecīgu sadarbību sektora attīstīšanā, izaugsmē un jaunu darba vietu radīšanā.