Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā strauji pieauguši nodokļu ieņēmumi

© F64

Šā gada pirmajā ceturksnī valsts konsolidētajā kopbudžetā labvēlīgu situāciju nodrošināja labi nodokļu ieņēmumi, kā arī budžetā saņemtie maksājumi no Eiropas Komisijas par veiktajiem izdevumiem Eiropas Savienības (ES) fondu projektu realizēšanai, informē Finanšu ministrija.

Atbilstoši Valsts kases datiem janvārī-martā kopbudžetā bija izveidojies finansiālais pārpalikums 227,9 milj. eiro apmērā, ko noteica 153,4 milj. eiro pārpalikums valsts konsolidētajā budžetā un 74,5 milj. eiro pārpalikums pašvaldību konsolidētajā budžetā. Ieņēmumi pieauga straujāk nekā izdevumi un, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, šā gada pirmajos trīs mēnešos kopbudžeta bilance uzlabojās par 128,1 milj. eiro.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šā gada pirmajos trijos mēnešos bija 2 534,4 milj. eiro. Salīdzinot pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ieņēmumi kāpuši par 238,2 milj. eiro jeb 10,4%. Jāatzīmē, ka ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi palielinājušies par 87,1 milj. eiro jeb 30,6%, bet kopbudžeta nodokļu ieņēmumi pieauguši par 153,8 milj. eiro jeb 8,4% (pērn pirmajā ceturksnī nodokļiem 102,8 milj. eiro jeb 6,0% pieaugums).

Nozīmīgs palielinājums vērojams kā ieņēmumiem no darba spēka nodokļiem, tā arī no patēriņa nodokļiem, ko veicināja bezdarba līmeņa samazināšanās un nozīmīgs darba samaksas kāpums, kas labvēlīgi ietekmēja privātā patēriņa pieaugumu. Darba spēka nodokļu ieņēmumu palielinājumu sekmēja arī izmaiņas likumdošanā - minimālās algas celšana un sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes paaugstināšana.