Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VM grib samazināt cenas kompensējamajiem medikamentiem

© F64

Veselības ministrija (VM) publiskajai apspriedei nodevusi jaunu politisko iniciatīvu, ar kuru plāno ierobežot kompensējamo medikamentu pieļaujamo cenu medikamentiem ar identisku aktīvo vielu, ceturtdien žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Pēc viņas paustā, VM iecerējusi ieviest cenu "koridoru" kompensējamām zālēm, ierobežojot pieļaujamo kompensējamo medikamentu ar identisku aktīvo vielu cenu līdz 100% no zemākās cenas, proti, starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu būtu 100%. Lietuvā jau esot ieviesta līdzīga sistēma, bet prasības ir stingrākas, proti, uzcenojums nevar būt lielāks par 60%.

Izmaiņas varētu skart ap 200 medikamentus kompensējamo zāļu sarakstā, norādīja VM pārstāvji, piebilstot, ka dažkārt zāļu cenas uzcenojums mēdz būt pat 300%.

Būtībā šī iniciatīva nozīmētu, ka tie medikamenti, kuriem ražotājs nebūtu gatavs samazināt cenu, tiktu izslēgti no kompensējamo medikamentu saraksta.

Pieredze Lietuvā liecinot, ka zāļu ražotāji ir gatavi samazināt cenu, turklāt zaļu ražotājiem tiks piedāvāts pārejas periods līdz nākamā gada 1.janvārim, skaidroja VM pārstāve Inese Kaupere.

Pēc Čakšas teiktā, VM mērķis ir iegūt medikamentus par vislabāko cenu, lai palīdzētu pēc iespējas lielākam pacientu skaitam. Cenai jābūt zemākai par Igaunijas un Lietuvas medikamentu cenām, piebilda ministre.