Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Simtgades pārgājiens apkārt Latvijai

PIRMOREIZ. Latvijas pierobežā ir 43 pašvaldības. Tās piekritušas sadarboties akcijā Izgaismo Latviju, kad pierobežā tiks kurti ugunskuri un saulgriežu dienā izgaismota Latvijas robeža. Latvija būs pirmā valsts pasaulē, kuras iedzīvotāji (ne visi, bet vismaz daļa no tiem) valsts simtgadei par godu būs apgājuši savas valsts sauszemes robežu © F64

Leišmalītes pārgājiens par godu Latvijas simtgadei notiks jau šajās brīvdienās – 28. un 29. aprīlī.

Maršruts: Bukaiši-Ukri-Vītiņi. Šogad plānoti astoņi divu dienu pārgājieni gar Latvijas robežu. Par godu Latvijas simtgadei fonds 1836 veido tūrisma maršrutu apkārt Latvijai, bet 21. jūnijā notiks akcija Izgaismo Latviju.

Tās laikā pierobežā tiks iedegti ugunskuri un simboliski stiprināta Latvijas Republikas robeža, dziedot spēka dziesmas un valsts himnu.

Latvijas sauszemes robeža ir 1836 kilometrus gara. Jau vairākus gadus entuziasti dodas pārgājienos gar Latvijas robežu, ierokot ceļa stabus un tādējādi rādot ceļu un iezīmējot maršrutu tiem ceļiniekiem, kuri vēl tikai apmeklēs pierobežu un novērtēs Latvijas dabu, cilvēkus un dzīvi kopumā. Robeža ar kaimiņvalstīm ir 43 Latvijas pašvaldībām. To vadītāji sākotnēji bija piesardzīgi pret šādu iniciatīvu - apceļot visu Latvijas pierobežu. Dīvaini cilvēki - aptuveni tā viņi klusībā domāja. Tagad attieksme ir mainījusies un viņi ir gatavi iesaistīties unikālajā akcijā Izgaismo Latviju. Latvijas apceļošanas akcija ir iekļauta valsts simtgades pasākumu klāstā, bet tās finansēšana nenotiek no valsts budžeta. Un visi materiāli, kas jau ir un vēl tiks savākti Latvijas apceļošanas laikā, būs publiski pieejami Imanta Ziedoņa muzejā Vecrīgā.

Cilvēkstāsti jau tiek filmēti, un top filma, kuru finansē banka BlueOrange un veido RISEBA studenti. Tā būs dokumentāla filma par to, kas piedzīvots 1836 kilometrus garajā ceļā. Par Veroniku no ASV, kura nopirka lidmašīnas biļeti, lai dotos pārgājienā apkārt Latvijai. Par Aināru, kurš mācījās mazākumtautību skolā un latviski runāja ar akcentu. Puisis bija nolēmis piedalīties visos pārgājienos. Savu apņemšanos viņš īsteno. Un tagad latviski runā bez akcenta. Par aktieri Juri Strengu, kurš 80 gadu vecumā soļoja līdzās citiem, daudz jaunākiem, cilvēkiem. Par kompāniju, kura jūras krastā sauļojās, kad ieraudzīja Latvijas apceļotājus. Uzzinot viņu gājiena mērķi, pielēca kājās, apģērbās un pievienojās.

Šis 1836 kilometru garais maršruts tiks dāvāts Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē.

***

Šogad plānoti pārgājieni:

• 28., 29. aprīlī Auces novadā;

• 5., 6. maijā Grobiņas novadā;

• 12., 13. maijā Ciblas novadā;

• 19., 20. maijā Rundāles novadā;

• 26., 27. maijā Tērvetes novadā;

• 2., 3. jūnijā Alojas novadā;

• 9., 10. jūnijā laivu brauciens un gājiens • Vecumnieku novadā;

• 16., 17. jūnijā Rojas novadā.

Detalizēta informācija būs mājaslapā: http://1836.lv/gajienu-plans/