Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā sarūk maksas TV nelegālo pieslēgumu skaits

© F64

Maksas televīzijas (TV) nelegālo pieslēgumu skaits mājsaimniecībās Latvijā pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, samazinājies par 20%, liecina biedrības "Par legālu saturu!" un biedrības "Business Against Shadow Economy" (BASE) valdes locekļa, Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā profesora Arņa Saukas kopīgi veiktais pētījums "Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā".

Maksas televīzijas (TV) nelegālo pieslēgumu skaits mājsaimniecībās Latvijā pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, samazinājies par 20%, liecina biedrības "Par legālu saturu!" un biedrības "Business Against Shadow Economy" (BASE) valdes locekļa, Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā profesora Arņa Saukas kopīgi veiktais pētījums "Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā".

Attiecīgi par 23% jeb 56 000 samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri izmanto TV nelegālā pieslēguma pakalpojumus - no 244 000 iedzīvotājiem 2015.gadā līdz 187 000 pērn.

Pagājušajā gadā no kopumā 707 000 mājsaimniecībām, kurās pieejams TV, legālos TV pakalpojumus izmantoja 630 000 mājsaimniecības, bet TV nelegālos pieslēgumus - 80 000 mājsaimniecības. Savukārt 2015.gadā mājsaimniecību skaits, kurās izmantoja nelegālo maksas TV operatoru pakalpojumus, bija par 20% lielāks, sasniedzot 100 000 mājsaimniecību.

Sauka atzīmēja, ka pēdējo divu gadu laikā novērotais maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaita samazinājums uzskatāms par ļoti labu tendenci. "Ja ēnu ekonomika ik gadu mazinātos par 20%, tad tur būtu jāceļ pieminekļi politikas veidotājiem," atzīmēja eksperts.

Vienlaikus viņš sacīja, ka nodokļu apmērs, kurus valsts neiekasē no Latvijas mājsaimniecību izmantotajiem nelegālās maksas TV pakalpojumiem, ir 9,6 miljoni eiro. Līdz ar to rodas arī tādi papildu zaudējumi kā darbavietu skaits, ko būtu iespējams īstenot ar minētā līdzekļu apmēra palīdzību, kā arī vairāk tirgus dalībnieku iesaiste maksas TV pakalpojumu jomā.

Pēc Saukas teiktā, pētījumā, ievērojot datu sensitivitāti, tika izmantoti telekomunikāciju uzņēmumu "Lattelecom", "Baltcom" un "TV Play Baltics" apkopotā informācija par maksas TV pakalpojumu lietotājiem, tirgus daļu utt. Tāpat tika izmantots "Lattelecom" veiktie "GfK" pētījumi 2015. un 2017.gadā, "Baltcom" veiktā tirgus analīze, kā arī Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas un Elektronisko sakaru komersantu asociācijas dati.

Biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Dace Kotzeva uzsvēra, ka 2015.gadā identificēto mājsaimniecību skaits, kas izmanto TV nelegālos pieslēgumu, bija šokējošs. Turklāt atbildības iestādes, pēc viņas teiktā, nebija gatavas minēto jautājumu uzreiz risināt. Tomēr viņa atzīmēja, ka pēdējo divu gadu laikā TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību samazinājumā būtisku lomu spēlēja tieši Valsts policijas izteiktā izpratne par problemātiku. Pērn Valsts policija kopumā veikusi 563 audiovizuālā satura legalitātes pārbaudes un sākusi 19 kriminālprocesus, kuru laikā pārtraukta TV satura nelegāla piegāde apmēram 20 000 lietotājiem. Vienlaikus sākta 61 administratīvā pārkāpuma lieta, noformēti 23 administratīvā pārkāpuma protokoli, kā arī šogad pārtraukta divu interneta tīmekļa vietņu darbība, ko ikdienā izmantoja 27 000 lietotāji.

Kotzeva norādīja, ka biedrība "Par legālu saturu!" iestājas par to, lai izklaides komerciālā jeb "premium" satura tiesību īpašnieki saņemtu atlīdzību, uzsverot, ka vārda brīvības principu nevar attiecināt uz satura apriti, kas veikta nelegāli. Līdz ar to viņa atzīmēja, ka biedrība plāno minēto jautājumu pārrunāt ar Saeimas deputātiem, lai sāktu diskusijas par satura gala patērētāja atbildības ieviešanu, lai sabiedrība saprastu, ka par satura patēriņu ir jāmaksā tā veidotājiem.

Biedrības "Par legālu saturu!" mērķis ir aktīvi vērsties pret televīzijas un filmu izplatīšanu bez ražotāja vai piegādātāja atļaujas, kā arī sekmēt televīzijā tiesisku jeb legālu pārraidi telekomunikāciju tirgū.