Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas deputātus aicina ziedot rozā kaklasaites; uzzini, kāpēc!

© F64

Saeimas deputāti kampaņā "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" aicināti ziedot rozā kaklasaites, kas pārtaps par rotām un tiks dāvātas kādai no 55 reģionālajām vēstnesēm, informēja projekta koordinatore Elīna Zelčāne.

Krūts vēža pacientu atbalsta biedrības "Vita" un Latvijas sieviešu basketbola izlase ir vērsusies pie Saeimas deputātiem, lūdzot praktisku palīdzību kampaņas mērķu sasniegšanai. "Rozā lentītes kustībai Latvijā ir nepieciešams reāls atbalsts un patiesa rīcība ne vien no sieviešu, bet arī vīriešu puses," norādīja biedrības vadītāja Irīna Januma.

Rozā lentītes simbols šogad veidots no rozā kaklasaites, tādejādi uzsverot, ka iedrošinājums un atbalsts, ko vīrietis var sniegt sievietei, var viņu mudināt laicīgi pārbaudīt krūšu veselību un nepieciešamība gadījumā arī sākt ārstēšanos.

Kampaņas organizatori pauž cerību, ka rozā kaklasaite kļūs ne vien par simbolisku atbalsta žestu no deputātu puses, bet veicinās arī viņu praktisku iesaisti krūts vēža kampaņā, piemēram, nogādājot informatīvos materiālus uz Latvijas novadiem vai sniedzot cita veida palīdzību.

Pēc biedrības datiem, krūts vēzis sieviešu vidū Latvijā ir otrs biežākais nāves iemesls aiz sirds un asinsvadu slimībām. 2016.gadā no ļaundabīga krūts audzēja mira 452 sievietes. Un, kaut arī ik gadu pieaug sieviešu skaits, kuras veic regulāru krūšu pašpārbaudi un profilaktiskas pārbaudes, lai samazinātu mirstību no krūts vēža, būtiska nozīme ir ne vien agrīnai krūts vēža diagnostikai, bet arī efektīvai ārstēšanai un medikamentu pieejamībai.

Kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" centrālais pasākums šogad notiks 10.jūnijā, kad paredzētas aktivitātes pie Brīvības pieminekļa un gājiens "Ejam kopā, lai dzīvotu!" uz sporta namu "Daugava". Tur notiks labdarības basketbola spēle starp Latvijas un Somijas sieviešu izlasēm.