Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Sveicot Latviju simtgadē, VUGD darbinieki grib apbraukt apkārt Latvijas robežai

© facebook.com

2018.gada 28.aprīlī plkst. 8.00 no Slokas ielas 66, Rīgā, tiks uzsākta ekspedīcija "Apkārt Latvijas simtgadei", kuras ietvaros seši cilvēki ar divām automašīnām apbrauks Latvijas sauszemes robežu un ar to sveiks Latviju 100.jubilejā.

Ekspedīcijas mērķis ir pa Latvijas ceļiem un bezceļiem apbraukt Latvijas robeži, katru dienu nobraucot apmēram 300 kilometrus, tādējādi kopumā septiņu dienu laikā veicot ap 2200 kilometru. Sešu cilvēku komanda, kuras sastāvā ir arī četri Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) nodarbinātie, plāno braucienu noslēgt 4.maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.

“Mēs brauksim pa dažādiem ceļiem - asfaltu, grantsceļiem, meža stigām un, protams, arī pa bezceļu. Varētu likties, ka 300 kilometru dienā ir sīkums. Īstenībā tās ir 10 līdz 12 stundas ceļā katru dienu,” iespaidos par gaidāmo braucienu dalās viens no ekspedīcijas dalībniekiem - VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandieris Dmitrijs Novikovs.

Ekspedīcijā komanda dosies divās UAZ automašīnas (1980. un 1986. izlaiduma gads). Abi spēkrati tika pilnībā sakomplektēti ar pašu dalībnieku rokām. “Aptuveni gadu mēs paši remontējām šīs automašīnas - vispirms tās izjaucām un tikai tad, kad bijām visu salabojuši, salikām atpakaļ. Šobrīd abas automašīnas ir ideālā tehniskā stāvoklī un gatavas ekspedīcijai,” stāsta viens no auto īpašniekiem Aleksejs Stukāns, kurš ir VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas ugunsdzēsējs glābējs (autovadītājs). Otras mašīnas īpašnieks Andrejs Konako ir pensionēts ugunsdzēsējs ar 20 gadu stāžu dienestā. Viņš ir gatavs doties ekspedīcijā un skaidro: ”Katra to laiku automašīna, bet īpaši UAZ, ir kā dzīvs organisms, kurš šobrīd ir ideālā kārtībā, bet jau pēc 50 kilometriem vienkārši var izlemt, ka ir noguris. Tādā gadījumā mums tas atkal jādabū pie dzīvības un tam mums ir viss nepieciešamais.”

Pa ceļam ekspedīcijas dalībnieki plāno arī apmeklēt dažādus objektus, piemēram, četrus Latvijas galējos ģeogrāfiskos punktus, Ugunsdzēsības muzeju Ainažos, kā arī tās VUGD daļas, kuras būs viņu maršrutā. „Ugunsdzēsēji glābēji - tā ir viena liela ģimene un mēs vienmēr esam priecīgi par tikšanos, kā arī vienmēr esam gatavi palīdzēt cits citam. Tādēļ uzzinot par mūsu plānu doties apkārt Latvijai, mēs saņēmām piedāvājumus nakšņot pierobežas VUGD daļās vai ugunsdzēsēju glābēju personīgajās mājās. Šī iespēja būs liels atbalsts ekspedīcijas dalībniekiem, jo mēs varēsim normāli izgulēties, atpūsties un veikt automašīnu profilaktisko apskati. Tā kā esam pieraduši būt gatavi jebkādiem pavērsieniem, mums būs līdzi arī viss nepieciešamais, lai vajadzības gadījumā nakšņotu mežā,” stāsta ekspedīcijas vadītājs, Ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledžas direktora vietnieks, Mareks Silovs.

Ekspedīcijas dalībnieki Facebook ir izveidojuši savu lappusi „Apkārt Latvijas simtgadei”, kurā publicē savus plānus un ekspedīcijas laikā stāstīs par piedzīvoto. „Burtiski pirmajās dienās, kad uzsākām komunikāciju Facebook, saņēmām desmitiem vēstuļu ar atbalsta un palīdzības piedāvājumiem. Daudzi vēlas pievienoties mums ekspedīcijā vai vismaz būt klātesoši atsevišķos tās posmos. Mēs tiešām negaidījām, ka interese no apkārtējiem būs tik liela, tāpēc jo īpaši tagad, zinām, ka esam uz pareizā ceļa!” norāda ekspedīcijas dalībnieks Rolands Slūka, VUGD Latgales reģiona brigādes Preiļu daļas vada komandieris.

„Mēs fotografēsim un filmēsim interesantākos ekspedīcijas momentus, stāstīsim, kā norit brauciens, kā arī parādīsim dažādas Latvijas vietas. Esmu pārliecināts, ka tas būs interesanti,” saka ekspedīcijas dalībnieks un fotogrāfs, dokumentālists Vadims Morozovs.

Aicinām ikvienu sekot līdzi ekspedīcijas gaitai sociālajā tīklā Facebook lapā “Apkārt Latvijas simtgadei”, vai izmantojot mirkļbirku: #ApkārtLatvijassimtgadei.