Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā samazinās saņemto asins ziedojumu skaits

© F64

Pagājušajā gadā turpinājis samazināties Valsts asinsdonoru centrā (VADC) saņemto asins ziedojumu skaits, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina VADC direktore Egita Pole.

Ja iepriekšējos gados saņemto asins ziedojumu skaits pārsniedza 50 000 un pat sasniedza 57 000, tad pērn asinis tika ziedotas vien aptuveni 49 000 reižu, un to darīja ap 29 000 donoru. Pole arī atzīmēja, ka palielinās donoru vidējais vecums, kas nav pozitīva tendence.

Vaicāta, vai asins ziedojumu skaita kritums varētu būt saistīts ar cilvēku bažām par iespējamiem inficēšanās riskiem, VADC vadītāja atzina, ka tā tas patiešām varētu būt, tomēr viņa atgādināja, ka pirms vairāk nekā gada publiski saceltā trauksme par, iespējams, inficētu asiņu pārliešanu beigās izrādījās nepamatota.

Pole pastāstīja, ka asinsdonoru centram dažādu iemeslu dēļ ik dienu nākas atraidīt aptuveni 16% no ziedot gribētājiem. Šie iemesli varot būt gan nesen iziets antibiotiku kurss, gan ceļojums uz kādu no riskantām valstīm, gan arī palielināts nogurums attiecīgajā dienā, bet vairumā gadījumu asinis ziedot liedzot pazemināts hemoglobīna līmenis.

Pēc VADC direktores teiktā, lai asins krājumi valstī būtu pietiekami, ik dienu tās būtu jāziedo aptuveni 150 donoriem, bet katram donoram to vajadzētu darīt vismaz 2-3 reizes gadā.