Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ņem vērā! Bezkontakta kartēm palielina maksājuma limitu

© F64

Latvijā ar bezkontakta kartēm, neievadot PIN kodu, iespējams norēķināties par pirkumiem līdz 25 eiro, apstiprināja Latvijas Komercbanku asociācijas stratēģiskās komunikācijas vadītāja Kristīne Mennika.

Viņa arī atzīmēja, ka dažu nedēļu laikā visi tirgotāji, kuru iekārtas pieņem bezkontakta maksājumu kartes, pielāgosies jaunajam maksājumu limitam.

"Banku nozares dati liecina, ka cilvēki aizvien vairāk izmanto bezkontakta norēķinu kartes. 2017.gadā vidējā bezkontakta norēķinu summa pieaugusi jau divas reizes, salīdzinot ar šo pašu laiku 2016.gadā. Vienlaikus redzam, ka vidējā karšu norēķinu summa Latvijā ir virs 10 eiro. Paaugstinot summas limitu līdz 25 eiro, klienti varēs biežāk izmantot bezkontakta norēķinu priekšrocības un ātrāk veikt savu ikdienas pirkumu apmaksu. Ir aprēķināts, ka bezkontakta norēķini ir trīs reizes ātrāki, nekā maksāšana ar skaidru naudu un divas reizes ātrāki, nekā ievadot PIN kodu," sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa.

Viņa arī norādīja, ka, paaugstinot bezkontakta maksājuma limitu no 10 eiro līdz 25 eiro, tas ir atbilstošs arī vidējam Eiropas līmenim. "Bezkontakta kartes ir populāras Centrālajā un Rietumeiropā, kur bezkontakta pirkuma apmaksas limits ir vidēji līdz 20 eiro," piebilda Liepiņa.

Asociācijā atzīmēja, ka Latvijā maksājuma kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām pieejamas piecus gadus. Pašlaik ikdienā Latvijas iedzīvotāji izmanto aptuveni 474 000 karšu ar bezkontakta tehnoloģijām, un karšu pieņemšanas iekārtu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju ir sasniedzis 20 000.

"Jau pērn rudenī aptauju dati liecināja, ka limita palielinājumu no līdzšinējiem 10 eiro vēlētos lielākā daļa karšu lietotāju. Mūsu statistika liecina, ka patlaban 45% visu bezkontakta karšu īpašnieki to izmanto, karti tikai nopīkstinot, nevis ievadot PIN kodu. Bezkontakta karšu norēķini Latvijā jau kļuvuši tikpat ierasti kā e-talona lietošana. Redzam, ka klienti ir gatavi arī nākamajam bezkontakta norēķinu solim - maksājumiem ar viedtālruni. Bezkontakta mobilos maksājumus saviem klientiem piedāvāsim jau tuvākajā nākotnē visās Baltijas valstīs, iesaistot klientus arī kopējā mobilās lietotnes attīstībā," sacīja asociācijas Digitālās transformācijas komitejas līdzpriekšsēdētājs un "Swedbank" grupas digitālās stratēģijas vadītājs Ģirts Bērziņš.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājuma karšu apakškomitejas līdzpriekšsēdētājs un "SEB bankas" Karšu nodaļas vadītājs Ronalds Platkājis atzīmēja, ka, ņemot vērā "Visa" un "MasterCard" prasības, "SEB banka" aktīvi darbojas, lai visiem klientiem-tirgotājiem, kuriem banka nodrošina karšu maksājumu pieņemšanu, laicīgi atjaunotu POS terminālus un kases sistēmas, aizvietojot tās ar iekārtām ar bezkontakta tehnoloģiju. "Šobrīd jau vairāk nekā 70% POS terminālu un vairāk nekā 50% kases sistēmu, ko apkalpo "SEB banka", nodrošina bezkontakta karšu pieņemšanu. Līdz ar infrastruktūras attīstību augs arī iedzīvotāju pieprasījums pēc bezkontakta kartēm un to iespējām," viņš teica.

Tajā pašā laikā Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājuma karšu apakškomitejas pārstāvis un bankas "Citadele" Karšu un maksājumu daļas vadītājs Andris Lazdiņš norādīja, ka banka "Citadele" pēdējo gadu laikā Latvijā ir aktīvi uzstādījusi jaunus bezkontakta norēķinu terminālus, lai valstī izveidotu atbilstošu infrastruktūru bezkontakta maksājumiem. "Šobrīd jau aptuveni 80% no bankas "Citadele" karšu pieņemšanas termināliem atbalsta bezkontakta norēķinus, un aktīvi turpinām termināļu nomaiņu, lai jau drīzumā visās norēķinu vietās, kuras apkalpo banka "Citadele", būtu iespējams maksāt ar bezkontakta kartēm. Bezkontakta kartes apkalpojošo terminālu skaits Latvijā jau ir pietiekami liels, lai iedzīvotājiem būtu izdevīgi šādus norēķinus padarīt par ieradumu. Prognozējam, ka klienti arvien biežāk novērtēs iespēju par nelieliem pirkumiem samaksāt ātri - bez bankas kartes likšanas terminālī un PIN koda ievadīšanas. Ar bezkontakta karti var norēķināties, piemēram, "Maxima" un "Rimi" veikalos, vairākos aptieku tīklos, dažādās kafejnīcās un tirdzniecības vietās Rīgā un ārpus Rīgas," viņš sacīja.

Savukārt asociācijas Digitālās transformācijas komitejas pārstāvis un bankas "Citadele" E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš piebilda, ka mobilie maksājumi daudzās pasaules valstīs kļuvuši par ikdienu. "Tiek prognozēts, ka jau 2020.gadā 38% no karšu maksājumiem Eiropā tiks veikti digitāli, piemēram, ar viedtālruņiem vai citām ierīcēm," viņš sacīja.

Starptautisko karšu organizāciju "Visa" un "MasterCard" prasības nosaka, ka no 2020.gada visām maksājumu karšu pieņemšanas ierīcēm Eiropā būs jāpieņem maksājumu kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām.