Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Visticamāk, netiks savākti paraksti likumprojektam par vienīgā īpašuma neaplikšanu ar nodokli

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Visticamāk, līdz termiņa beigām šodien pusnaktī netiks savākti nepieciešamie iedzīvotāju paraksti par partijas "No sirds Latvijai" (NSL) iesniegto likumprojektu, kas paredz vienīgā īpašuma neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Savācot vienas desmitās daļas vēlētāju jeb apmēram 155 000 parakstu, par likumprojektu būtu jālemj Saeimai. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pērn likumprojektu reģistrēja parakstu vākšanai līdz šodienai 21.aprīlim, atbilstoši likumam dodot tam vienu gadu.

Līdz šodienas pēcpusdienai ap plkst.16 bija savākti 29 213 paraksti, no kuriem portālā "latvija.lv" ir savākti 29 193 un dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs 20 paraksti, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

NSL priekšsēdētāja Inguna Sudraba aģentūrai LETA norādīja, ka komentārus saistībā ar likumprojektu sniegs pirmdien, 23.aprīlī, kad būs apkopota visa informācija. Savukārt biedrības "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" pārstāvji rosinājuši parakstu vākšanu par likumprojektu rīkot atkārtoti.

Kā ziņots, NSL sagatavotie grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek vienu Latvijas fiziskās personas īpašumā esošo nekustamo īpašumu, kurā tā ir deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo, kā arī šim nekustamajam īpašumam piekritīgo zemes platību pilsētās un ciemos līdz 1500 kvadrātmetriem, bet viensētās - līdz diviem hektāriem, aģentūru LETA iepriekš informēja politiskajā spēkā.

Sudraba aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka NSL neplāno aicināt par šo jautājumu rīkot referendumu, ņemot vērā, ka Satversme aizliedz tautas nobalsošanai nodot likumu par nodokļiem.

NSL politiķi norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji nevar gaidīt gadiem, jo nesamērīgais nodoklis tiek piedzīts bezstrīdus kārtībā un īpašums tiek zaudēts. Daļa iedzīvotāju, lai saglabātu savas dzimtas mājas vai savu vienīgo mājokli, nodokli cenšas samaksāt, samazinot savus izdevumus veselības aprūpei, pārtikai, izglītībai un citām vajadzībām, kā rezultātā pasliktinās dzīves kvalitāte, vērsa uzmanību partijas pārstāvji.

NSL aicināja reģistrēt parakstu vākšanai grozījumus, lai tauta var īstenot Satversmē noteiktās likumdošanas tiesības.