Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Spure joprojām cer uz jaunu cietumu Latvijā

© F64

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadītāja Ilona Spure joprojām cer, ka pārskatāmā nākotnē jauns cietums Latvijā tiks uzcelts, tomēr atzīst, ka skaidrības par finansējumu projektam nav.

Spure LTV "Rīta panorāmā" atzina, ka pašlaik neņemas spriest, vai 2020.gadā jaunā cietuma projektam atradīsies līdzekļi, taču pašlaik paredzētās naudas pietikšot tikai būvlaukuma sagatavošanai un pirmo darbu veikšanai, bet noteikti pat ne nulles ciklam.

IeVP vadītāja mudināja atcerēties, ka cietumi skar katra cilvēka drošību. Viņa pastāstīja, ka 54% cietumnieku tur ir nonākuši jau atkārtoti, kas liecina, ka recidīvs ir visai augsts, un apliecina, ka nepieciešams mainīt ieslodzījumu vidi. Prakse esot pierādījusi, ka, izvietojot ieslodzītos kamerās pa vienam vai diviem, tiekot sasniegti labāki resocializācijas rezultāti.

Taujāta, kāpēc savulaik izveidojās būtiskais jaunā cietuma projekta sadārdzinājums, kas noveda pie tā atlikšanas, Spure stāstīja, ka būvniecības izmaksas pēdējos gados arvien aug, projekts sākotnēji nebija pietiekami detalizēti izstrādāts un gadu gaitā aug arī prasības pret pašiem cietumiem.

Kā citus darba virzienus Spure minēja jauna kriminālsodu izpildes kodeksa projekta izstrādi, lai tas tiktu līdzi laikam. Tāpat IeVP esot svarīgi strādāt pie personāla jautājumiem. Spure atzīmēja, ka ieslodzījuma vietu darba specifiku nevar apgūt nevienā izglītības iestādē, tāpēc iestāde sākusi pati veidot apmācību sistēmu.

Savukārt kā aktuālu cietumu problēmu Spure minēja to, ka pār cietumu žogiem tiekot mests ļoti daudz dažādu lietu, šim mērķim izmantojot pat arbaletus. Pārsvarā cietumos cenšoties nogādāt telefonus un narkotikas.