Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Brīvprātīgie aktīvi piesakās bezmaksas militārajai apmācībai armijā

© F64

Brīvprātīgie Latvijas armijas rezerves veidotāji aktīvi piesakās jaunajam militārās apmācības kursam, pēc kura apgūšanas var kļūt par rezerves karavīru, informēja Aizsardzības ministrijā.

Ministrijas pārstāve Sandra Brāle skaidroja, ka nepilna mēneša laikā ir saņemti vairāk nekā 40 iesniegumi, no kuriem aptuveni 30 personas atzītas par derīgām militārās apmācības kursam.

Galvenie iemesli, kāpēc kandidāti noraidīti, ir iepriekšēja sodāmība un slikts veselības stāvoklis, piebilda ministrijas pārstāve.

Kā ziņots, 28.martā Nacionālie bruņotie spēki paziņoja, ka šovasar plāno uzņemt pirmos 50 brīvprātīgos, kuri, piedaloties speciālā piecu nedēļu kursā, varēs kļūt par rezerves karavīriem. Kursa laikā Latvijas pilsoņi kopumā kompensācijās saņems 962 eiro.

Aizsardzības ministrijas sagatavotie un pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka Latvijas pilsonis, kas ir sasniedzis pilngadību un nav sasniedzis dienestam rezervē noteikto maksimālo vecumu, ja viņš atbilst likumā noteiktajām prasībām, varēs pieteikties dienestam NBS rezervē un apgūt noteiktu apmācības kursu. Pēc šī kursa sekmīgas pabeigšanas viņu ieskaitīs NBS rezervē rezerves karavīra statusā.

Militārās apmācības kursam var pieteikties līdz 1.jūlijam. Pilotprojektā plānots pieņemt līdz 50 apmācāmos. Kurss norisināsies no 28.jūlija līdz 2.septembrim. Apmācība paredzētas divās daļās - lielāko daļu laika Latvijas pilsoņi uzturēsies Alūksnes Kājnieku skolā, bet atlikušajā laikā paredzēta dalība mācībās "Namejs 2018" Ādažos.

Apmācāmais kursa laikā tiks ieskaitīts aktīvajā dienestā un saņems karavīram atbilstošu nodrošinājumu un sociālās garantijas - formas tērpu, ekipējumu, bezmaksas ēdināšanu, izmitināšanu, medicīnisko nodrošinājumu. Tāpat personas dienā saņems 26 eiro uz rokas.

Kursā paredzētās tēmas būs identiskas ar citiem armijas pamatapmācības kursiem - tiks iekļautas ieroču apmācība, lauku kaujas iemaņas, topogrāfija un orientēšanās, sakaru apmācība, pirmās palīdzības sniegšana.