Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā elektrība kļūst lētāka

© F64

Pagājušajā nedēļā Latvijā fiksēts elektroenerģijas cenas kritums par gandrīz 4% līdz 40,09 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), liecina energokompānijas AS "Latvenergo" apkopotā informācija.

Arī Lietuvā elektroenerģijas cena pagājušajā nedēļā pazeminājās par gandrīz 4% līdz vidējai cenai 40,09 eiro/MWh, bet Igaunijā kritums bija nepilnu 3% apmērā līdz 40,12 eiro/MWh.

Arī lielākajā daļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalu elektroenerģijas cenas samazinājušās. Lai gan līdz ar nokrišņu apmēra samazinājumu bijis kopējā izstrādes apmēra samazinājums, patēriņa apmērs sarucis straujāk. Baltijas valstīs bija vērojamas līdzīgas tendences reģionā novērotajām, bet kā papildus atzīmējams faktors Igaunijā bija vairāku izstrādes staciju operatīvās darbības ierobežojumi nedēļas gaitā.

Baltijas valstīs elektroenerģijas patēriņš turpina samazināties, aizvadītajā nedēļā sasniedzot 483 gigavatstundas (GWh), kas ir par 9% zemāks apmērs nekā nedēļu iepriekš. Straujākais kritums vērojams Igaunijā - par 18% līdz 139 GWh, pēc tam ir Lietuva ar 5% kritumu līdz 208 GWh un Latvija ar 3% kritumu līdz 136 GWh.

Kopējais izstrādes apmērs savukārt samazinājies nepilna procenta apmērā līdz 491 GWh. Tikmēr Latvijā ievērojams izstrādes pieaugums 27% apmērā līdz 227 GWh, Lietuvā kāpums 8% apmērā līdz 81 GWh, toties Igaunijā vērienīgs izstrādes apmēra samazinājums 24% apmērā līdz 183 GWh.

Latvijā izstrādes apmēra kāpuma pamatā ir straujās laikapstākļu maiņas, kas sākušas pavasara palu periodu ar strauju ūdens pieteces apmēra palielinājumu, un tāpēc Daugavas HES izstrāde pieauga par 59% līdz 169 GWh, norādīja "Latvenergo" pārstāvji.

Tāpat Latvijā aizvadītajā nedēļā saglabājusies pozitīva izstrādes un patēriņa bilance, uzrādot ievērojamu izstrādes pārpalikumu 68% apmērā, ko bija iespējams eksportēt. Igaunijā izstrādes apmērs pārsniedza patērēto par 32%, bet Lietuvā patēriņš joprojām izteikti augstāks par izstrādes apmēru, izstrādes deficīts - 61%.

Baltijas valstīs kopumā izstrādes apmērs aizvadītajā nedēļā pirmo reizi šogad nedēļu griezumā pārsniedza patērēto (2% apmērā), tādējādi Baltijas reģions kopumā bija neto eksportētājs, liecina "Latvenergo" dati.