Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nepilngadīgo rehabilitācijas centram arī jābūt

© Ilustratīva bilde

Rehabilitācijas centram no alkohola un narkotikām atkarīgiem pusaudžiem noteikti Latvijā ir jābūt, Neatkarīgajai saka bērnu psihiatrs, Bērnu slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs. Lielāka uzmanība un arī finansējums nepieciešams bērnu ārstēšanai no atkarībām, jo pašlaik valsts atvēl līdzekļus tikai vienai nelielai nodaļai ar piecām gultasvietām.

Vienīgais atkarīgo bērnu rehabilitācijas centrs Solis Piebalgā pašlaik ir uz slēgšanas robežas. Pēc tiesībsarga atklātajiem pārkāpumiem Labklājības ministrija uz laiku ir pārtraukusi bērnu ievietošanu šajā centrā Jaunpiebalgas novadā. Solis Piebalgā rehabilitācijas pakalpojumu sniedz kopš 2016. gada. Tiesībsarga birojs konstatēja, ka rehabilitācija norit nepiemērotos apstākļos un telpās, kā arī pēc pusaudžu lietu izpētes secināja, ka faktiski to, kas notiek centrā, nevar saukt par rehabilitāciju. Tiesībsarga birojs norādīja, ka pārbaudes veikusi arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, konstatējot dažādus pārkāpumus, taču ļaujot centram turpināt darboties.

Labklājības ministrs Jānis Reirs pagaidām vēl nevar atbildēt uz jautājumu, kas notiks ar atkarīgu bērnu rehabilitāciju Latvijā. Pēc tiesībsarga vēstules saņemšanas ministrija pārtraukusi bērnu ievietošanu šajā centrā, taču līdz tam ievietotie bērni pagaidām tur palikuši. «Pašlaik ir diskusijas, jo šie atzinumi mums bija liels pārsteigums, ministrijai sūdzību par centra darbību nebija,» teica J. Reirs. «Mēs esam nelaimīgi par šo situāciju, atzīstam problēmas, neatteiksimies tās risināt un palīdzēsim, jo rehabilitācijas centram noteikti ir jābūt.» Pēc ministra domām, valsts atvēlētais finansējums nav pietiekams rehabilitācijas procesa nodrošināšanai (to vairākkārt atzinuši arī rehabilitācijas centra pārstāvji). «Pašlaik nevaram pateikt, kāds būs, bet rehabilitācijas centrs būs,» uzsvēra ministrs.

Bērnu psihiatrs Ņ. Bezborodovs norāda, ka valstī noteikti ir jābūt rehabilitācijas centram atkarīgiem pusaudžiem, jo programma, kādu pašlaik uzsāk Bērnu slimnīcas fonds kā piloprojektu, ir domāta pusaudžiem, kuri lieto atkarīgās vielas, bet kuriem nav atkarības kā slimības diagnozes. Rehabilitācijas centri palīdz atkarīgiem pusaudžiem visā pasaulē, un tā ir pierādīta prakse. Psihiatrs vērš uzmanību vēl uz vienu problēmu - Latvijā ir būtiski samazināta medicīniskā palīdzība pusaudžiem ar atkarībām akūtas intoksikācijas (saindēšanās) gadījumā. Tikai piecas gultas vietas slimnīcā Ģintermuiža. Tas nav pietiekami, un valstij ir jādomā arī par šo jautājumu.