Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Prognozē, ka Latvijas valsts parāds kļūs mazāks

© F64

Valsts parāds līdz 2021.gadam varētu sarukt par četriem procentpunktiem, teikts Finanšu ministrijas (FM) atbildes vēstulē Fiskālās disciplīnas padomei (FDP).

FM norādīja, ka vispārējās valdības parāda līmenis ir krietni zem Māstrihtas kritērija noteiktā līmeņa, attiecīgi 2017.gadā parāds bijis 40% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Savukārt šonedēļ valdībā atbalstītajā Latvijas Stabilitātes programmā vidējā termiņā tiek prognozēta vispārējās valdības parāda līmeņa neliela samazināšanās un stabilizēšanās attiecībā pret IKP, 2021.gadā sasniedzot 36% no IKP.

Tāpat FM informēja fiskālās disciplīnas uzraugus, ka šogad plānots rīkot diskusiju par Latvijai optimāli uzturamu valsts parāda līmeni, piesaistot ekspertus no FM, Valsts kases, Latvijas bankas, FDP, akadēmiskās vides u.c.

FDP norādījusi, ka valdībai būtu jāiesniedz visaptverošs plāns, kā līdz 2020.gadam sasniegs nodokļu ieņēmumu iekasēšanas mērķi trešdaļa no IKP. Savukārt FM norādīja, ka nodokļu reformas plāns ir pilnībā atspoguļots gan pieņemtajos likumos, gan arī apstiprinātājā vidēja termiņa budžetā, kas paredz stabilu nodokļu ieņēmumu apjomu, ko nodrošina daudzi, pamatā ar administrēšanas pilnveidošanu saistīti kompensējošie pasākumi.

FM prognozēja, ka iekasēto nodokļu īpatsvars pret IKP palielināsies pēc 2021.gada, kad būs jūtama ieviestās nodokļu reformas ekonomiskā atdeve un uzlabota nodokļu iekasēšana.