Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bijusī NMPD vadītāja: Valdībai jāsaprot, ka dienests nedrīkst būt vājš

© F64

Valdībai jāsaprot, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ir nozīmīgs glābšanas ķēdes posms, kurš nedrīkst būt vājš, šādu viedokli pauda Neatliekamās medicīnas asociācijas prezidente un kādreizējā dienesta vadītāja Sarmīte Villere.

Viņa skaidroja, ka esošo darbinieku deficītu nevar novērst, mainot iestādes vadītājus. "Valdībai ir jāsaprot, ka Neatliekamās medicīnas resurss ir viens un tas pats gan ikdienā, gan ārkārtas situācijās, un tas ir nozīmīgs glābšanas ķēdes posms, kurš nedrīkst būt vājš," norāda Villere.

Pēc viņas domām, par to jādomā neatliekami, plānojot nākamā gada budžetu, tāpat jāiezīmē konsekvences, uz ko tiks likti akcenti nākotnē - uz stipru primāro veselības aprūpi vai uz slimību un stāvokļu diagnostiku slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Villere uzsver, ka Eiropa jau sapratusi, ka šķirot pacientus pirmsslimnīcas posmā ir lētāk, un to patlaban gana veiksmīgi veic ārsta palīgi.

Pēc Villeres paustā, pagaidām izskatās, ka "kāja" ir viena - NMPD - un šī "kāja" ir jāsaudzē un jāstiprina, jo vismaz pagaidām alternatīvas nav.