Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Čakša grib vēl vairāk naudas veselībai, lai noturētu ārstus un mazinātu rindas

© F64

Arī nākamgad ir jādomā par finansējuma novirzīšanu ārstu noturēšanai un rindu mazināšanai, intervijā Latvijas Radio teica veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Čakša atzina, ka, neskatoties uz līdz šim veiktajiem ieguldījumiem, Latvijā mediķu atalgojums aizvien krietni atpaliek no atalgojuma citviet Eiropā. "Ļoti daudzām valstīm vajag gan māsas, gan ārstus. Viņi tiek aicināti un mudināti doties prom," norādīja ministre.

Vienlaikus ir jādomā arī par atbilstošu infrastruktūru, lai ārsti varētu pienācīgi izmantot savas zināšanas, viņa piebilda.

"Visi šie instrumenti ir jāizmanto, lai noturētu ārstus. Caur "google.com" mēs neārstēsimies - es ceru," noteica Čakša.

Ministre atgādināja, ka veselības nozares reformu plāns ir izstrādāts vairāku gadu periodam. Viņasprāt, patlaban valdība raugās, lai dotie solījumi tiktu izpildīti. "Esmu optimisma pilna, ka izpildīsim solīto un pietiks finanses gan atalgojumam, gan rindu mazināšanai," uzsvēra Čakša.

Kā ziņots, veselības aprūpes sistēmas reformas rezultātā lielākās gaidīšanas rindas pie speciālistiem samazinājušās par vidēji 42%, tomēr vietām tās joprojām ir ļoti garas, aizvadītajā nedēļā preses konferencē paziņoja veselības ministre.

Vienlaikus lielākās rindas uz izmeklējumiem samazinājušās par 33%, bet rindas uz pakalpojumiem dienas stacionāros - par 68%, teica Čakša, piebilstot, ka tieši dienas stacionāru gadījumā rindas bija vislielākās. Pirms reformas lielākā gaidīšanas rinda bija vidēji 407 dienas, bet 2018.gada sākumā šo dienu skaits saruka līdz 132 dienām.

Ministre atzina, ka gaidīšanas laiks uz pakalpojumiem dienas stacionārā joprojām ir ļoti ilgs, uz atsevišķiem pakalpojumiem sasniedzot pat vairāk nekā 500 dienas. Piemēram, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Biķernieki" gaidīšanas laiks uz konsultāciju pie acu ārsta bija 5000 dienas, bet tagad gaidīšanas dienu skaits samazinājies par 89% un ir 560 dienas.

Čakša uzskata, ka kopumā sasniegtie rezultāti, proti, redzamais rindu samazinājums, liecina, ka reformas izvēlētais virziens ir pareizs un dod rezultāti. "Sajūtu zināmu gandarījumu, jo galvenie momenti - gan tikšana pie ārsta, gan mediķu atalgojumus - vainagojušies ar rezultātu," sacīja ministre.