Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vai Latvijā būs "pāvesta brīvdiena"?

© Scanpix

Šoruden 24. septembrī Latviju apmeklēs Viņa svētība pāvests Francisks. Pastorālās vizītes laikā viņš vadīs arī Svēto misi Aglonas bazilikā. Lai šajā lielajā notikumā varētu būt klāt ticīgie, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padome nolēmusi vērsties pie valdības, lai rosinātu 24. septembri noteikt kā brīvdienu Latgalē.

Šādu priekšlikumu Attīstības padomē izteicis tās vadītājs Gunārs Upenieks, un pārējie tās dalībnieki vienbalsīgi atbalstījuši, apliecināja padomes loceklis, Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs. Viņš Neatkarīgajai teica, ka, iespējams, brīvdienu vajadzētu visā valstī, jo Aglona ir īpaša vieta ne tikai latgaliešiem un katoļiem, bet arī citiem ticīgajiem, taču padome pārstāv Latgales reģionu, tāpēc nevarējuši runāt visu vārdā. Tā kā šī diena iekrīt pirmdienā, nevajadzētu būt īpašām problēmām pagarināt brīvdienas. Iespējams, ka to varētu atstrādāt kādā citā dienā, kā tas pieņemts citos gadījumos. Ja valdība neatbalstīs šādu ierosinājumu, jebkuram darba devējam un arī viņam pašam nāksies krietni palauzīt galvu, kā neliegt saviem padotajiem braukt uz Aglonu.

M. Švarcs pirms 25 gadiem pats bijis klāt lielajā notikumā, kad Latvijā un Aglonā viesojās pāvests Jānis Pāvils II. Atceroties, cik tas bijis kupli apmeklēts, bet jāņem vērā, ka tolaik cilvēki «nebija uz pusi tik mobili kā šobrīd», jo tagad reti kuram nav sava transporta. Viņš atzina, ka pēdējos gados šīs svētvietas apmeklētāju skaits ir krities un šā gada 15. augusts būs zināms izaicinājums pirms pāvesta vizītes. Tomēr, visticamāk, ka iespēja ieraudzīt katoļu baznīcas galvu varētu būt lielāks pamudinājums doties uz Aglonu nekā citkārt.

Tātad cilvēku vēlme ierasties būs vēl lielāka. Katrā ziņā organizatoriem nāksies pamatīgi padomāt, kā atrisināt šo jautājumu, arī drošības ziņā. Protams, savs risinājums ir arī tiešraides, ko var vērot ne tikai savos televizoros, bet arī uz lielajiem ekrāniem. Priecējot, ka valdība ik gadu ir piešķīrusi finansējumu gan svētkiem, gan arī bazilikas remontiem. Tiesa, uzlabojumi notiek lēnām un būtu vajadzīgi lielāki ieguldījumi kompleksa sakārtošanai.

Jāatgādina, ka pāvests Francisks apmeklēs visas trīs Baltijas valstis no 22. līdz 25. septembrim. Latvijā viņš paredzējis tikties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa Rīgā. Plānots, ka pāvests būs klāt arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto misi Aglonas bazilikā.