Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis ir pārliecināts, ka Lielā talka sevi ir attaisnojusi

© F64

Desmit gadu laikā Lielā talka sevi ir attaisnojusi, jo tās rīkošanai sniegtais valsts un privāto uzņēmumu finansiālais atbalsts ticis izlietots efektīvi, šī gada talkas reģistrēšanās atklāšanas pasākumā pauda Valsts prezidents un Lielās talkas patrons Raimonds Vējonis.

Prezidents kopā ar Lielās talkas organizatori Vitu Jaunzemi norādīja, ka iedzīvotājiem nepieciešams piedalīties talkā, ne tikai lai sakoptu savu apkārtni, bet arī mainītu kopējo sabiedrības attieksmi pret vides ilgtspējīgumu.

"Lai to izdarītu, jāizkopj savas domas, rīcības un tradīcijas, izveidojot jaunu dzīvošanas kultūru, kurā, pirmkārt, domājam videi draudzīgi - kā izmantojam resursus un kā ikdienas darbus varam veikt efektīvāk. Tas ir izaicinājums turpmākajiem desmit gadiem," sacīja Vējonis.

No trešdienas interneta vietnē "www.talkas.lv" atvērta talkas dalībnieku reģistrācija. Katrā pašvaldībā darbojas viens vai vairāki koordinatori, kuri 28.aprīlī vadīs reģistrēto vietu sakopšanu.

Valsts prezidents atklāja, ka šogad kopā ar zemessargiem talkos Skrundā, sakopjot vietas, kurās Latvijas brīvības cīņu laikā krita pulkvedis Oskars Kalpaks.

Valsts dotācija Lielajai talkai šogad ir 61 000 eiro. Jaunzeme norādīja, ka, sakarā ar izmaiņām ziedotāju nodokļu atlaižu apjomos, nevalstiskajam sektoram ir kļuvis grūtāk piesaistīt atbalstītājus. Tādēļ viņa pauda gandarījumu par iedzīvotāju un pašvaldību brīvprātīgo iesaisti talkā.

Pēc SIA "Clean R" izpilddirektora Valērija Stankeviča teiktā, kopējais atkritumu daudzums Latvijas dabā nav samazinājies - par to liecina pagājušā gada talkā savāktās 2099 tonnas atkritumu, kas bija par 110 tonnām vairāk nekā 2016.gadā. Tāpat uzņēmuma pārstāvi aicināja talciniekus atcerēties par nepieciešamību savāktos atkritumu maisus nogādāt ar koordinatoriem sarunātajos punktos, jo pērn mežos tika atrasti vairāki 2016.gada talkas maisi.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad norisināsies divas lielas talkas - pēc jau tradicionālās Lielās talkas pavasarī Latvijas pašvaldības iesaistīsies arī Pasaules talkā, kas notis 15.septembrī.