Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Speciālisti brīdina, ka tuvākajās dienās putekšņu daudzums ievērojami pieaugs

© F64

Latvijā vēl nav sākusies intensīva alkšņa un lazdas ziedēšana, informē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Līdz šīm alkšņa putekšņi lielā koncentrācijā novēroti tikai 11. un 12.martā, kad tos atnesa vējš no Dienvideiropas. Pēdējās dienās Rīgas gaisā reģistrēti vien daži putekšņu graudi.

Iespējams, šīs nedēļas nogalē alkšņa un lazdas putekšņu daudzums ievērojami pieaugs. Pierīgā alkšņi un lazdas gatavojas ziedēšanai.

Pērn alksnis un lazda Latvijā sāka ziedēt jau marta sākumā.

Lazdas un alkšņi ir vieni no biežākajiem ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes izraisītājiem. Tās pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķavas, nieze, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, smaguma sajūta un svilpšana krūtīs.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams atteikties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos. Pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas, un vēlams lietot alergologa vai ģimenes ārsta izrakstītos medikamentus.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.