Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Rietumu banka" bloķē ofšoriem piederošus kontus

© F64

Latvijā lielākā privātbanka "Rietumu banka" paziņojusi daļai klientu, ka pārtrauc apkalpot kontus, kurus atvērušas ofšoru kompānijas, vēsta portāls "The Bell".

Portāls norāda, ka banka šos kontus bloķējusi, un, lai atgūtu tiem piekļuvi, īpašniekiem nāksies atklāt ofšoru uzņēmumu labuma guvējus, šo kompāniju līdzekļu avotus un darījumu partnerus, kā arī pat pazīšanās apstākļus ar tiem.

Par ofšoru uzņēmumiem piederošu kontu slēgšanu "The Bell" paziņoja divi bankas klienti, kuri saņēmuši attiecīgas vēstules. Viņu teikto apstiprinājis "Rietumu bankas" valdes loceklis Aleksandrs Gafins, kurš paskaidrojis, ka kontu bloķēšanu pieprasījis finanšu tirgus regulators.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) portāls noskaidrojis, ka visām Latvijas bankām nepieciešams atteikt darījumu veikšanu, ja pastāv aizdomas, ka nauda iegūta noziedzīgā ceļā. Uz jautājumu, vai FKTK "Rietumu bankai" noteikusi īpašas prasības, komisija atbildēt atteikusies.

"The Bell" raksta, ka "Rietumu bankai", visticamāk, sekos arī citas bankas, jo FKTK jau izstrādājusi likumprojektu, kas paredz aizliegt bankām sadarboties ar čaulas kompānijām.

"Rietumu bankas" Reklāmas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Sergejs Grodņikovs aģentūrai LETA sacīja, ka banka atsakās no visiem paaugstināta riska klientiem, tostarp čaulas kompānijām.

"Ņemot vērā tirgus uzraugošo institūciju norādījumus, "Rietumu banka" pieņēma lēmumu atteikties no paaugstināta riska klientu apkalpošanas, tostarp tā saukto čaulas uzņēmumu apkalpošanas. Lai iegūtu piekļuvi līdzekļu pārvaldei, tādiem klientiem ir nepieciešams izpildīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) prasības un pierādīt līdzekļu izcelsmes likumību. Šobrīd noris darbs pie šī lēmuma realizācijas," teica Grodņikovs.

Jautāts, cik daudz bankai ir šādu klientu un kādu apmēru tie veido, Grodņikovs konkrētu atbildi nesniedza, piebilstot, ka šie darbi šobrīd ir procesā.

Tāpat viņš norādīja, ka klienti ir informēti par attiecīgo bankas lēmumu - viņiem ir nodota informācija, uz kādiem jautājumiem ir jāatbild un kādi dokumenti ir jāuzrāda. "Visa nepieciešamā informācija ir nodota klientu rīcībā," teica Grodņikovs.

Iepriekš bankas pārstāvji aģentūrai LETA atzīmēja, ka "Rietumu banka" jau vairāku gadu garumā atsakās no augstāka riska klientiem un ir būtiski samazinājusi transakciju apmēru. ""Rietumu banka" jau vairāku gadu garumā ir atteikusies no augstāka riska klientiem, kā arī būtiski samazinājies transakciju apmērs, bankai fokusējoties uz ieguldījumiem, kredītiem un tehnoloģiju attīstību," klāstīja bankā.

"Rietumu banka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar peļņu 35,037 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes mazāk nekā 2016.gadā. "Rietumu bankas" aktīvi 2017.gada beigās bija 3,001 miljards eiro, kas ir par 13,4% jeb 464,077 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 3,466 miljardi eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" 2017.gada beigās bija piektā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltas kompānija "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.