Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Zemes stunda: Šo sestdien aicina izslēgt gaismu

© F64

Šo sestdien, 24.martā, tiks svinēta Zemes stunda un Pasaules Dabas Fonds aicina ikvienu pievienoties šai pasaulē lielākajai vides akcijai, lai uzsvērtu savu apņemšanos videi draudzīgākām izvēlēm ikdienā. Zemes stundas laikā no plkst. 20.30 - 21.30 pēc vietējā laika ikviens pasaules iedzīvotājs ir aicināts izslēgt gaismu, tādejādi simboliski pievienojoties planētai Zeme.

Kāpēc izslēgt gaismu? Nē, mūsu mērķis nav ietaupīt elektrību. Tas šādā pasākumā nav iespējams. Gaismas izslēgšana ir tik pat simboliska kā svecīšu aizdedzināšana Lāčplēša dienā. Skaidrs, ka svecītes iedegšanai nav praktiskas jēgas - tāpēc nepalielināsies aizsardzības budžets vai profesionālās armijas skaitliskais sastāvs. Tomēr tas liek mums domāt par to, kāpēc mums vispār ir sava valsts un ko darīt, lai tā turpinātos. Līdzīgi arī Zemes stundā. Nav nozīmes izslēgto elektroierīču skaitam, svarīga ir cilvēku apzināta nepieciešamība dzīvot videi draudzīgi.

"Šogad Zemes stunda pasaulē ir veltīta dabas daudzveidībai un centieniem meklēt risinājumus - ko un kā darīt situācijā, kad dabas daudzveidība visā pasaulē pēdējās desmitgadēs dramatiski samazinās? Mēs esam pārliecināti, ka tad, kad gan individuālā, gan sabiedrības līmenī ļaudis sapratīs, cik ļoti mēs nevaram iztikt bez citām sugām, tad arī veidojot valsts attīstības programmas, nozaru attīstības plānus, primāri tiks apsvērts tas, kāda būs konkrēto darbību ietekme uz dabu," atklāj Dabas Fondā.

Kāpēc vispār tas ir svarīgi?

• Vides problēmu risināšana ir svarīga lieta. Mēs gribam dzīvot tīrā vidē un gribam, lai tāda iespēja būtu arī mūsu bērniem;

• Valstij un pašvaldībām jāapzinās vides aizsardzības jautājumu nozīmīgums. Mēs sagaidām no politiķiem, ka vides problēmu risināšana no vispārīgas fona sarunas kļūst par nopietnu politiskās dienas kārtības jautājumu;

• Ir jābūt gatavam kā pašam finansiāli atbalstīt videi draudzīgas izvēles, tā pieprasīt no valsts, lai sabiedriskais finansējums tiek izlietots arī vides problēmu risināšanai;

• Ikviens no mums var kaut ko darīt, lai mūsu vienīgajām mājām - Zemei - būtu vairāk spēka. Darīšana nav tikai viena Zemes stunda ik gadu. Tās ir ikdienišķas izvēles visa gada garumā.

Lai pievienotos Zemes stundai, aicina ikvienu laika posmā no 20.30 līdz 21.30 izslēgt gaismu un dalīties sociālajos tīklos ar kāda sev svarīga dabas objekta fotoattēlu, pievienojot mirkļbirku #zemesstunda. Tāpat arī aicinām cilvēkus pievienoties Zemes stundai veltītajiem pasākumiem visā Latvijā, vai arī noorganizēt to pašam, reģistrējot pasākumu WWF Zemes stundai veltītajā vietnē www.earthhour.org . Vietnē arī ir iespējams iepazīties, kur Latvijā un visā pasaulē jau ieplānotas dažādas Zemes stundas aktivitātes.