Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj Latvijas piena lopkopju skarbo ikdienu

Latvijas piena lopkopības saimniecības ar pašreizējām piena iepirkuma cenām, kas ir krietni zemākas nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES) var tikai izdzīvot, taču ne attīstīties, sacīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

"Ja salīdzinām ES vidējo piena iepirkumu cenu ar Baltijas cenām, atliek tika nopūsties, jo Latvijā cenas ir tiešām ļoti zemas. Var jau izdzīvot, bet, lai saimniecība attīstītos, tai ir arī jāpelna," sacīja Feldmane.

Viņa norādīja, ka pasaules biržās sviesta cenām ir tendence mazliet paaugstināties, arī siera un pilnpiena pulvera cenas aug. Taču vājpiena pulvera cena ir kritiski zemā līmenī un nesedz pašizmaksu. Jāgaida, kāds būs pavasaris un pēcāk jau vasara, lai prognozētu cenas turpmāk. Tomēr ne tikai piena iepirkuma cenu kritums, bet arī nodokļu paaugstināšanās, degvielu cenu pieaugums un elektrības izmaksu kāpums negatīvi ietekmē piena lopkopjus. Tāpat saimniecības trūkst lopbarības un barības cenas patlaban ir ļoti augstas, jo pērn laikapstākļu dēļ bija sarežģīti sagatavot lopbarību.

Feldmane neizslēdza, ka nākotnē daļa piena lopkopības saimniecību varētu izvēlēties vairāk nenodarboties ar šo uzņēmējdarbības veidu vai pāriet, piemēram, uz gaļas liellopu audzēšanu, ja situācija nozarē neuzlabosies. "Ja nemeklē risinājumu, tas ir tikai laika jautājums, iekams Latvijas lauki kļūst tukšāki," teica Feldmane.

Pēc viņas teiktā, Latvijas piena lopkopības saimniecībām ļoti īsu laiku - tikai četrus mēnešus pagājušajā gadā -bija cerība, ka samaksa par pienu Latvijā tuvojas ES vidējai piena iepirkuma cenai. "Ir pieņemams, ja starp vidējo piena iepirkuma cenu Latvijā un vidējo piena iepirkuma cenu ES starpība ir 2-3 centi, taču mums nav saprotama tik krasa starpība, kāda ir patlaban," teica Feldmane.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopoto informāciju šā gada februārī piena vidējā iepirkuma cena Latvijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi ir sarukusi par 4,2%, bet mēneša laikā tā samazinājusies par 6,6% - līdz vidēji 287,3 eiro par vienu tonnu. Turpretī ES piena vidējā iepirkuma cena šogad februārī bija 350,7 eiro par vienu tonnu, kas ir 1,6% kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Tāpat vēstīts, ka LLKA janvāra pirmajā nedēļā informēja, ka no šā gada sākuma piena iepirkuma cena piedzīvojusi dramatisku kritumu. "Situācija piena tirgū kļuvusi saspringta, tādēļ piena kooperatīviem jāvienojas par risinājumiem, kā noturēt pieņemamu iepirkuma cenu saviem zemniekiem. Tā kā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi vienlaicīgi visiem kooperatīviem samazinājuši iepirkuma cenu, viens no risinājumiem ir lemt par ilgtermiņa sadarbības partneru meklēšanu ārpus Latvijas robežām," toreiz norādīja Feldmane.

LLKA ir dibināta 2002.gadā un apvieno lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (MPKS), kuras strādā savu biedru interesēs, samazinot to ražošanas izmaksas. Asociācijas darbības mērķis ir radīt labvēlīgu vidi lauksaimnieku un mežsaimnieku kooperācijas attīstībai un veicināt sabiedrības izpratni par kooperācijas nepieciešamību un priekšrocībām. Patlaban LLKA ir 50 biedri.