Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Speciālisti atklāj, kur iespējams vislielākais plūdu risks

© F64

Šī gada pavasara pali būs mazāki nekā prognozēts iepriekš, plašāku teritoriju applūšana iespējama galvenokārt Daugavas un Lielupes krastos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) atjaunotā palu prognoze.

Tā kā liela daļa sniega ir nokususi, prognozētais nokrišņu daudzums ir neliels un nav gaidāma strauja pavasara atnākšana, ūdens līmenis palu laikā pārsvarā būs mazāks par ilggadējo vidējo lielumu, tomēr ledus sastrēgumu dēļ atsevišķās vietās iespējama plašāku teritoriju applūšana.

Pagājušajā nedēļā vairākās upēs gāja ledus un izveidojās ledus sastrēgumi, tajā skaitā Ventā pie Kuldīgas, Lielupē pie Mežotnes un Lielajā Juglā pie Zaķumuižas.

Daugavā saglabājas ledus sega, posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām zem ledus ir vižņi. Daugavā pie Jēkabpils ledus biezums 26 centimetri, bet vižņu biezums zem ledus sasniedz 170 centimetru.

Ledus iešanas laikā Daugavā bīstami sastrēgumi var veidoties posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā. Gaidāma palieņu applūšana, kas atbilst dzeltenā brīdinājuma kritērijam, bet pastāv iespēja, ka ledus sastrēgumu dēļ vietām tiks sasniegts arī bīstami augsts ūdens līmenis, kas atbilst oranžā brīdinājuma kritērijam.

Lielupē jauna ledus sastrēguma veidošanās visvairāk iespējama pie Staļģenes, tas var veidoties arī pie Jelgavas. Lielupē gaidāma palieņu un zemāko vietu applūšana gandrīz visā upes garumā, un pastāv risks, ka tiks sasniegti oranžā brīdinājuma kritēriji.

Ledus sastrēgumu veidošanās prognozēta arī Ventas vidustecē un lejtecē, tā iespējama arī Ogres lejtecē. Savukārt Gaujā zemāko palieņu applūšanu var izraisīt ledus sastrēgumi pie Ādažiem un Carnikavas novadā.

LVĢMC prognozē, ka ledus iešana var atsākties marta beigās. Palu maksimālais ūdens līmenis daudzviet būs atkarīgs no ledus sastrēgumu apmēra un ilguma, to ietekmēs arī nokrišņu daudzums marta izskaņā un aprīlī.

Patlaban upēs pārsvarā turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās. Ledus sastrēguma dēļ aizvien applūdušas Lielupes palienes pie Mežotnes.