Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvija un Igaunija veiks kopīgus militāros iepirkumus

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Latvijai un Igaunijai ir paredzēti kopīgi militārie iepirkumi, šodien žurnālistiem pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris (NBS) Leonīds Kalniņš pēc tikšanās ar Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri Riho Terrasu.

Kalniņš teica, ka abas valstis ir vienā reģionā un tām ir vieni mērķi, tāpēc būtu dīvaini, ja starp valstīm nebūtu cieša sadarbība aizsardzības jomā. Komandieri tikšanās reizē apsprieduši detaļas par sadarbību, piemēram, apmācību jomā, kā arī apmainījās ar viedokļiem kas saistīti ar vienotu Baltijas reprezentēšanu NATO.

"Tikai sadarbojoties un kopīgi sagatavojot personālu, tas ir visefektīvākais ceļš kā nodrošināt Baltijas valstu uzdevumu izpildi," norādīja Kalniņš.

Vaicāts vai abas valstis plāno kopīgus iepirkumus, NBS komandieris atbildēja apstiprinoši, taču pagaidām viņš nevēlējās atklāt kādus tieši militāros iepirkumus plānots organizēt.

"Mūsu sadarbība šajā jomā uzlabojas un mēs tieši ar ģenerāli to pārrunājām. Mums tuvākajā plānā ir kopīgi iepirkumi, kas ir ļoti būtiski iepirkumi. Šodien es plašāk negribētu minēt, jo tā ir iepirkumu procedūra," norādīja Kalniņš.

Terrass runājot par abu valstu sadarbību žurnālistiem teica, ka "reizēm vajag atsvaidzināt saites starp tuvākajiem kaimiņiem, turklāt Latvija ir viens no tuvākajiem Igaunijas kaimiņiem ar kuriem ir arī divpusējās attiecības.

Terrass pauda gandarījumu, ka pēdējos gados ir notikušas kopīgas mācības abu valstu armiju vienībām.

Arī Terrass apliecināja, ka šajā vizītē pārrunātas militāro iepirkumu problēmas, taču konkrētākas detaļas viņš neminēja.

Jau ziņots, ka Latvijā šodien un rīt vizītē uzturas Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, lai tiktos ar aizsardzības nozares vadību pārrunātu abu valstu sadarbību aizsardzības jomā, kā arī starptautiskās un reģionālas drošības aktuālos jautājumus.

Terrass, piemēram, apmeklēs Ādažu bāzi un tiksies ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Ilmāru Ati Lejiņu.