Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas Jehovas liecinieki varētu lūgt patvērumu Latvijā

© Scanpix

Ņemot vērā, ka Krievija Jehovas lieciniekus pasludinājusi par "ekstrēmistu organizāciju", pastāv iespēja, ka šīs kustības pārstāvji varētu lūgt patvērumu Latvijā, trešdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Kā skaidroja Garbars, ja kaimiņvalstī tiek pieņemts lēmums attiecībā uz konkrētu cilvēku kategoriju par to, ka viņu nodarbošanās ir nelikumīga, tas šīm personām dod pamatu prasīt patvērumu tuvumā esošās ārvalstīs sakarā ar reliģisko pārliecību.

"Parasti šādos gadījumos personas dodas uz robežšķērsošanas vietu un paziņo, ka tiek vajātas, tāpēc Latvijai ir pienākums izskatīt šos pieprasījumus. Tā ir tikai prognoze kā iespējamība, ka var parādīties papildus patvēruma pieprasīšanas lūgumi sakarā ar izmaiņām Krievijas iekšpolitiskajā dzīvē," norādīja Garbars.

Robežsardzes priekšnieks gan vērsa uzmanību, ka patvēruma lūgšana automātiski nenozīmē tā piešķiršanu, turklāt nav izslēgts, ka var parādīties viltus pieprasījumi pēc patvēruma Latvijā. Pagājušā gadā patvēruma lūgumus robežsardzē iesniedza 199 ārvalstnieki, taču tikai 19 cilvēkiem ir piešķirts alternatīvais statuss.

Garbars arī norādīja, ka pirms vairākiem gadiem Krievijā tika ierobežotas viendzimuma pāru attiecības un Latvijas robežsardzē ieradās cilvēki, kuri paziņoja, ka tiekot vajāti citas seksuālās orientācijas dēļ.

Kā vēstīts, Krievijas Augstākā tiesa pērn atstāja spēkā lēmumu par Jehovas liecinieku aizliegšanu, atzīstot to par "ekstrēmistisku organizāciju". "Krievijas Augstākā tiesa izlēma noraidīt organizācijas apelācijas sūdzību par tās aizliegšanu," aģentūra "RIA Novosti" citē spriedumu.

Tiesa arī nolēma slēgt Jehovas liecinieku administratīvo centru un 395 vietējās organizācijas, bet to īpašumu nodot valstij.

Prasību tiesā 17.martā iesniedza Tieslietu ministrija, kura esot konstatējusi, ka reliģiskās organizācijas darbība esot pretrunā ar statūtos noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem, kā arī pārkāpj Likumu par pretdarbību ekstrēmismam.

Savukārt Jehovas liecinieki norādījuši, ka viņu vajāšana balstīta "atklātās falsifikācijās, atsevišķu ekspertu neprofesionalitātē" un "tiesas kļūdās".

Līdz ar reģistrētajām vietējām organizācijām tiesas spriedums skar 2277 reliģiskās grupas visas Krievijas teritorijā, kas apvieno 175 000 ticīgo.

Jehovas liecinieku advokāts pērn paziņoja, ka organizācija vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.