Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti: E-veselības dēļ jāstrādā ilgāk

© Ekrānšāviņš

Katrs otrais ģimenes ārsts spiests strādāt ilgāk, kopš ir ieviesta e-veselība, ģimenes ārstu kopsapulcē sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Ģimenes ārstu darba laiks palielinājies, jo e-veselības darbības traucējumu dēļ ārstiem nākas strādāt vakaros un brīvdienās, lai izrakstītu e-receptes un e-darbanespējas lapas.

Tajā pašā laikā Nacionālais veselības dienests kā sasniegumu norāda faktu, ka e-veselībā arvien palielinās izrakstīto recepšu skaits. Lai arī no šā gada obligāti e-veselības sistēmā izrakstāmas tikai kompensējamo medikamentu receptes, dienesta rīcībā esošie dati liecina, ka arvien vairāk ārstu arī parastās receptes izvēlas rakstīt elektroniski. E-veselības sistēmā līdz šim kopā ir izrakstīts 1,7 miljoni e-recepšu, turklāt šā gada janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri e-veselības sistēmā izrakstīto parasto recepšu (zilā krāsā) skaits būtiski pieaudzis - par vairāk nekā 230 000. Savukārt sistēmā izrakstīto īpašo recepšu (rozā krāsā) skaits, kas ietver arī kompensējamos medikamentus, palielinājies par 440 000. Dienests uzsver, ka atteikšanās no papīra veidlapām ļauj samazināt kopējos ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu izdevumus par vairākiem tūkstošiem eiro.

No cita skatpunkta situāciju vērtē daudzi ģimenes ārsti. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija apkopojusi informāciju un secina, ka pēc e-veselības ieviešanas divi no trim ģimenes ārstiem strādā ilgākas darba stundas, tāpēc ir palielinājies ģimenes ārstu darba laiks. Asociācijas biedru kopsapulcē vairāki ģimenes ārsti informēja par problēmām ar e-veselību. Virkne sūdzību bija par darba nespējas lapu izrakstīšu e-veselībā - pacientiem nevar izrakstīt darba nespējas lapas, nevar tās ne atvērt, ne aizvērt, kā arī nav izpildīts solījums ģimenes ārstiem - izņemt no darba nespējas lapām diagnozes, līdz ar to ģimenes ārstiem tās joprojām jāraksta e-veselībā, citādi nav iespējams tās atvērt vai noslēgt.

Izrakstot e-receptes, arī ir problēmas: nepilnīgs zāļu saraksts, nav iespējams redzēt devas, zāļu iepakojumus, lai būtu pārliecība, ko pacientam izrakstīt. Neatkarīgā novēroja, ka aptiekās, lai arī zāļu izsniegšana ir raita, cilvēkiem nav saprotams, kā un ko ārsts izrakstījis, kāpēc jāveic tāds un ne cits līdzmaksājums. Farmaceiti paskaidrot neko nevar, jo «tā sistēma izsniedz», savukārt ārsti neredz, kāds būs gala maksājums aptiekā… Ģimenes ārsti arī norādīja, ka Nacionālais veselības dienests nepietiekami informē sabiedrību - cilvēki tikpat kā nezina par e-recepti un to, kā saņemt zāles.