Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Putniņš: Nav citu iespēju - Latvijas finanšu sektoram ir jāturpina pašattīrīties

© F64

Latvijas finanšu sektoram pašattīrīšanās ir jāturpina tikpat dinamiskā tempā kā pēdējos divos gados, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Ir skaidrs, ka iepriekšējos divos gados izveidotā jaunā uzraudzības pieeja - Latvijas finanšu sektora pašattīrīšanās, ir jāturpina un tikpat dinamiskā tempā. Te nav citu iespēju, ja vēlamies veidot pieklājīgāku reputāciju mūsu valsts finanšu sistēmai un nodrošināt, ka iespēju pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) jomā šeit nav," teica Putniņš.

Jautāts par par konkrētiem uzrauga darba plāniem, FKTK vadītājs uzsvēra: "Nekādu šīs vai citas bankas "aizvēršanas" izpildes grafika nav un nebūs! Visam ir jānotiek likuma ietvaros. Tas gan jāņem vērā, ka turpmāk ļoti cieši raudzīsimies, cik stratēģiski elastīga ir katras bankas pieeja biznesa modeļa maiņai un vai ir pamatots plāns, kā mazināt riskanto ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvaru," sacīja Putniņš.

Viņš norādīja, ka ir svarīgi arī nepārcensties, proti, visi ārvalstu klienti nav tādi, kas būtu nevēlami Latvijas finanšu sektorā. "Tāpēc formāls samazinājums līdz noteiktam ārvalstu klientu procentam šoreiz nebūs risinājums, tā nav pareizā pieeja, pats svarīgākais ir esošo klientu un viņu darījumu riska līmeņa izvērtējums," pauda Putniņš.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš žurnālistiem sacīja, ka Latvija no ASV partneriem saņēmusi mājienu, ka bankās joprojām ir pārkāpumi AML jomā.

"Latvijas finanšu sektoram tiek pārmests, ka bankas tiek izmantotas tādu līdzekļu pārskaitīšanai, kas saistīti ar sankcijām pakļautām personām, uzņēmumiem vai valstīm. Bet minētos faktus ASV partneri vēl nodos Latvijai. Tikšanās laikā tika skaidri norādīts, ka finanšu sektorā joprojām ir problēmas," teica ministre.