Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

18.08.18. Laulību datums pārbaudītiem pāriem

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Tikko varēja sākt pieteikties laulībām 18. augustā, Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļā šis datums tika izķerts pusotras stundas laikā. Arī Saulkrastu novada dzimtsarakstu nodaļā esot lielāka interese tieši par šo datumu, kurā iekļaujas trīs astotnieki – 18.08.2018. Saulkrastos laulību reģistrācijai tieši 18. augustā atvēlēts vairāk stundu, bet tas ir izņēmuma gadījums, lai apprecēties var ja ne visi, tad vairākums no tiem, kas vēlējās kopdzīvi oficiāli sākt zīmīgajā augusta datumā.

Citās dzimtsarakstu nodaļās pārāk liela ažiotāža nav novērota. Rundāles novada dzimtsarakstos līdz vakardienai pieteikušies divi pāri, kas ir vidējais aritmētiskais daudzums, jo parasti sestdienā piesakoties ne vairāk kā trīs pāri. Arī Alūksnes novada dzimtsarakstos pagaidām saņemti trīs iesniegumi par laulību reģistrāciju, bet divi pāri vēl domā, kurā datumā noslēgt laulību. Šajā dzimtsarakstu nodaļā nosmej - Rīga varētu aizdot Alūksnei kādus laulājamos, ja reiz Latvijas galvaspilsētā visiem kāzu alkstošajiem dzimtsarakstu nodaļās brīvu vietu vairs nav. Cēsu novada dzimtsarakstu nodaļā stāsta, ka ažiotāžas nav, tomēr līgavas un līgavaiņi piesakās laulībām 18. augustā visai intensīvi. Pieejami laulību reģistrācijas laiki vēl esot, bet darbinieces prognozē, ka šī būs saspringta kāzu diena. Saulkrastu novada dzimtsarakstu nodaļā dienas vidus 18. augustā esot «jau piepildīts», bet laulību reģistrācijai tiek piedāvātas agras rīta un vakara stundas. Ja kāzinieki ir nolūkojuši šo un tikai šo datumu, tad viņiem ir iespēja apprecēties.

Ja kāds pāris šogad vēlas apprecēties vēl īpašākā datumā - 18. novembrī, dienā, kad tiek svinēta Latvijas proklamēšana un simtgade, Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Bumbiere-Kaže jau laikus ir brīdinājusi, ka 2018. gada 18. novembrī reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļās nebūs iespējams, jo tās būs slēgtas.

XXI gadsimts ir radījis jaunu tradīciju vai varbūt pat tā dēvēto zīmīgo datumu ažiotāžu. Pāri vēlas reģistrēt laulību īpašos datumos, kad atkārtojas viens cipars, piemēram, 2.02.2002., 5.05.2005., 7.07.2007. u.tml. Kāzu bums bija vērojams 2007. gada 7. jūlijā, bet, piemēram, 2009. gada septembrī, acīmredzot krīzes ietekmē, kāzu vairs nebija tik daudz. Par šā gada 18. augustu sertificēta numeroloģe Ineta Ventniece-Krīgere teic: laulāties ieteicams cilvēkiem, kuri ir sen pazīstami, ir pārbaudījuši viens otru gan ar uguni, gan ūdeni un beidzot nolēmuši kopdzīvi noformēt oficiāli.