Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā samazinās inflācija

© F64

Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas pieauga par 0,2%, bet gada inflācija - šogad februārī salīdzinājumā ar 2017.gada februāri - samazinājās līdz 1,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

"Gada inflācijas samazināšanās pēdējos mēnešos liecina par cenu pieauguma tempa kritumu. Neskatoties uz to, ka cenas joprojām katru mēnesi ir augstākas nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, bāzes efekta ietekmē gada inflācija vairs nepieaug tik strauji," atzīmēja statistikas pārvaldē.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī audzis par 2,7%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, precēm cenas pieaugušas par 0,2%, bet pakalpojumiem - par 0,3%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri precēm cenas augušas par 1,1%, bet pakalpojumiem - par 3,6%.

Februārī lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā, galvenokārt dažādu akciju noslēgumu ietekmē. Tāpat turpināja palielināties degvielas cenas, kā arī bija novērojams sezonālais cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, savukārt akciju ietekmē cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, dažādām higiēnas un skaistumkopšanas precēm.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,4%.

Dārgāki bija svaigi augļi (+3,7%), tostarp banāni, vīnogas, citroni un bumbieri. Augļu un dārzeņu sulas sadārdzinājās par 9,2%. Cenas palielinājās maizei (+2,3%), ko galvenokārt noteica dažādu akciju noslēgums rudzu maizei un baltmaizei. Dārgāka kļuva kafija (+2,8%), svaigi dārzeņi (+1,9%), galvenokārt gurķi un burkāni. Cenas palielinājās arī pienam, sviestam, skābajam krējumam.

Savukārt akciju ietekmē lētāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,1%), siers un biezpiens (-1,6%), mājputnu gaļa (-1,7%). Cenas samazinājās svaigām vai atdzesētām zivīm (-6,5%), galvenokārt atdzesētam lasim, kā arī cenu kritums bija šokolādei (-2,2%) un cūkgaļai (-1%).

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 0,3%.

Vidējais cenu līmenis palielinājās cietajam kurināmajam, mājokļa īres maksai, kanalizācijas pakalpojumiem, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem.

Mājokļa iekārtai cenas samazinājās par 1,2%. Akciju ietekmē lētāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi, neelektriskie virtuves piederumi un priekšmeti.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,2%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 0,9%, tostarp dīzeļdegvielai - par 1,3% un benzīnam - par 0,5%. Savukārt cenas samazinājās pasažieru pārvadājumiem pa jūru un lietotām automašīnām.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 1%, ko, sezonālo faktoru ietekmē, galvenokārt noteica cenu pieaugums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem par 4,5%. Akciju noslēguma ietekmē cenas kāpa lolojumdzīvnieku barībai.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija apģērbiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un kompensējamiem medikamentiem, savukārt cenas samazinājās alum, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Statistikas pārvaldē arī informēja, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018.gada februārī, salīdzinot ar 2017.gada februāri, bija cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei.

Ja 2017.gada februārī būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+6,1%) un ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupai (+6,7%), tad šogad šajās grupās cenas kāpa attiecīgi par 1,2% un 2,5%.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas pieauga sviestam (+36,5%), skābajam krējumam (+14,4%), pienam (+9,3%), olām (+21,2%), cūkgaļai (+6%), svaigiem augļiem (+5,1%), konditorejas izstrādājumiem (+4,2%), maizei (+3,4%), mājputnu gaļai (+3,4%), augļu un dārzeņu sulām (+10,4%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-19,2%), cukurs (-30,8%), kafija (-3,1%) un svaigas vai atdzesētas zivis (-8,8%).

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 2,4%. Dārgāks bija cietais kurināmais, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, dabasgāze.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 3,9%. Kāpumu galvenokārt veicināja cenu pieaugums zobārstniecības pakalpojumiem (+10,7%), farmaceitiskiem produktiem (+2,6%) un ārstu speciālistu pakalpojumiem (+2,7%).

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās degvielai - par 5,2%, tostarp dīzeļdegvielai par 5,2%, benzīnam - par 5,7% un auto gāzei - par 1,2%, kamēr pirms gada cenas degvielai palielinājās par 18,8%. Gada laikā cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 8%, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kā arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, televīzijas abonēšanas maksai un telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās alum, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apaviem.