Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Grasās mazināt daļu netaisnību pensiju piemaksās

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Lemjot par pensiju piemaksu palielināšanu senioriem, kuri lielāko darba mūžu nostrādājuši līdz 1996. gadam, aizmirsts par vienu pensionāru grupu, kuriem pensijas piemaksas būtu taisnīgi palielināt, bet tas pašreizējā pensiju likuma redakcijā nav paredzēts. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti plāno grozīt likumu un apmēram desmit tūkstošiem pensionāru ļaut saņemt par 50 eirocentiem lielākas piemaksas pie pensijas.

Piemaksu pie pensijas maksā pensionāriem par darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, piemaksas ir viens eiro par vienu darba stāža gadu. Pensiju piemaksas maksā tiem senioriem, kuri pensionējušies līdz 2011. gada beigām. Pagājušajā gadā Saeima pieņēma lēmumu palielināt pensiju piemaksas, taču ne visiem pensionāriem, proti, pašlaik spēkā esošā pensiju likuma redakcija paredz no šā gada 1. jūlija palielināt piemaksas senioriem, kuri pensionējušies līdz sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanai - līdz 1995. gada 31. decembrim. Piemaksu šai senioru grupai plānots palielināt no viena līdz 1,5 eiro par katru darba stāža gadu. Piemaksa šiem pensionāriem par katru stāžu gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, palielināsies par 0,5 eiro.

Saeimā izveidotā darba grupa par pensiju jautājumiem konstatējusi, ka daļai pensionāru, kuriem pensijas netika vēl aprēķinātas pēc jaunā likuma, pensiju piemaksas nepalielināsies. «Skatot reālo situāciju un analizējot, kā šīs izmaiņas īstenosies dzīvē, secinājām, ka pensionāriem, kuri pensionējās 1996. gadā un kuriem pensijas vēl tika aprēķinātas pēc vecās sistēmas, jo viņiem nebija nekādu individuāli veiktu sociālo iemaksu, kuras varētu ņemt vērā, kā to paredzēja tobrīd jaunais pensiju likums,» stāsta Saeimas deputāts un Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš. Pensionāru sabiedrība uzskata, ka šis jautājums ir jārisina, lai arī šiem pensionāriem būtu iespēja saņemt palielināto pensiju.

1996. gadā stājās spēkā jaunais pensiju likums, kas noteica pavisam citu pensijas rēķināšanas un piešķiršanas kārtību, ieviešot jaunu principu - pensijas apmēra aprēķināšanā ņemt vērā katras personas individuāli veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Sociālās jomas eksperts Pēteris Leiškalns precizē, ka pensionāriem, kuri devās pensijā tieši 1996. gadā, pensijas tomēr rēķināja pēc jaunā likuma, taču, protams, pensijas aprēķinā nevarēja iekļaut nekādas personiskās sociālās iemaksas, jo tādu nebija. Šo iemaksu vietā pensijas aprēķināšanas formulā izmantoja valstī vidējo algu, līdz ar to bija virkne pensionāru, kuri zaudēja - ja iepriekš saņemtā alga bija lielāka, bet daļa - ieguva, ja alga bija neliela.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča papildina: «Tas bija laiks, kad jaunā pensiju sistēma bija stājusies spēkā uz papīra, bet faktiski pensijas tika rēķinātas vēl pēc vecās sistēmas. Individuāli veiktās sociālās iemaksas vēl netika ņemtas vērā, bet pensiju aprēķinam par pamatu bija 1995. gada vidējā alga, kas bija 85 lati, tādēļ 1996. gadā piešķirtās pensijas būtiski neatšķiras no tām, kas aprēķinātas līdz reformai, un piemaksas palielinājums šiem cilvēkiem ir ļoti būtisks.»

Saeimas deputāti konceptuāli vakar atbalstīja darbu pie likuma grozījumiem, lai arī 1996. gadā pensijā devušies seniori varētu saņemt palielinātās pensiju piemaksas 1,5 eiro apmērā. Pēc Labklājības ministrijas datiem, šādu pensionāru skaits ir ap 10 000.

PENSIJU PIEMAKSAS

PAŠLAIK piemaksu pie pensijas par katru darba stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim maksā visiem pensionāriem, kuri pensionējušies līdz 2011. gada 31. decembrim

Piemaksas apmērs ir 1 eiro par 1 darba stāža gadu

Piemaksas apmērs no 2018. gada 1. jūlija PALIELINĀSIES no 1 līdz 1,5 eiro TIEM PENSIONĀRIEM, kuri pensionējušies līdz 1995. gada 31. decembrim

Saeima gatavo GROZĪJUMUS, lai piemaksu līdz 1,5 eiro palielinātu arī pensionāriem, kuri pensionējās 1996. gada laikā

Avots: Neatkarīgā