Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

PVD vairs nav naudas, lai aizvāktu ar ĀCM infecētās meža cūkas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir pārtraucis meža cūku līķu un blakusproduktu transportēšanu, un aicina medniekus nomedītās meža cūkas, kurām laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), aprakt vai sadedzināt.

Līdzšinējā kārtība, kuras mērķis bija samazināt bīstamās slimības cirkulāciju dabā un nepieļaut tās tālāku izplatīšanos, paredzēja, ka atrastās beigtās meža cūkas turpat mežā tiek apraktas, savukārt nomedītās ĀCM pozitīvās meža cūkas transportētas līdz speciālam konteineram un pēc tam iznīcinātas.

Meža cūku līķu transportēšana šobrīd nav iespējama, jo Eiropas valstu nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) paredz, ka dzīvnieku blakusproduktus, kuri satur vai var saturēt slimību ierosinātājus (t.sk. ĀCM), jāpārvadā sertificētā autotransportā un to var darīt speciāli apmācītas personas.

Tā kā gan autotransporta sertificēšana, gan personāla apmācības prasa papildus resursus, PVD šobrīd nevar to izpildīt, tādēļ ir pārtraucis ĀCM pozitīvo meža cūku līķu transportēšanu.

Medniekiem, līdzīgi kā līdz šim, nomedīto meža cūku paraugi jānodod laboratoriskajai izmeklēšanai, lai konstatētu vai tā nav inficēta ar ĀCM.

Līdz tiks rasts risinājums (valdība par to plāno lemt nākamnedēļ), lai samazinātu ĀCM ierosinātāja cirkulāciju apkārtējā vidē, aicinām gan atrastās beigtās, gan nomedītās laboratoriski pozitīvās meža cūkas iznīcināt uz vietas - aprokot vai sadedzinot.

Arī turpmāk mednieks par katru iznīcinātu atrastu beigtu vai nomedītu pozitīvu meža cūku varēs saņemt samaksu.