Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ja mediķu algas publiskos, vērsīsies Satversmes tiesā

© pixabay.com

Mediķu atalgojuma publiskošana nebūtu samērīga, proti, sabiedrībai tas nesniegtu lielāku labumu, nekā algu atklāšana varētu nodarīt kaitējumu ārstniecības personu privātumam, uzskata Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).

Ja Saeima pieņems grozījumus, kas paredzēs, ka arī katra medicīnas darbinieka līdzīgi kā valsts pārvaldē strādājošā atalgojums ir katru mēnesi jāpublisko, arodbiedrība vērsīsies Satversmes tiesā.

Saeima atbalstīja vairākus Saeimas deputāta Inta Dāldera (pārstāv Saeimas Vienotības frakciju, bet darbojas Kustībā Par!) priekšlikumus, kas paredz publiskot arī Latvijas Bankas, izglītības iestāžu, kā arī valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieku un amatpersonu atlīdzību. Pēc diskusijām, jo iepriekš Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šos ierosinājumus bija noraidījusi, tomēr piedāvātās izmaiņas pagājušajā nedēļā komisijas ietvaros tika atbalstītas. Ja Saeima galīgajā lasījumā šādas izmaiņas likumā pieņems, tad algu publiskošana attieksies ne tikai uz Latvijas Banku, bet arī izglītības iestādēm un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām un citām iestādēm. Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vidū ir slimnīcas, piemēram, trīs Latvijas lielākās slimnīcas - universitāšu klīnikas ir valsts kapitālsabiedrības, kurās valsts ir 100 procentu kapitāldaļu turētāja.

Mediķu arodbiedrība uzskata, ka šāds ierosinājums - publiskot visu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieku un amatpersonu atlīdzību - nav atbilstošs Satversmei un Eiropas Padomes regulai par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi. Atsaucoties uz Satversmi un arī regulu, LVSADA norāda, ka tās pēc būtības nosaka, ka personas dati jāapstrādā tādā veidā, lai sabiedrības ieguvums no apstrādes nepārprotami atsvērtu privātuma aizskārumu. «Neatbalstām ieceri par publisko izģērbšanu, jo, publicējot katra veselības aprūpes darbinieka atalgojumu, sabiedrībai tik un tā neradīsies priekšstats par darbinieku atalgojuma līmeni kopumā,» Neatkarīgajai saka Stradiņa slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja Sarmīte Plūme. Pārskatāmi būtu publiskot algas amatu grupās bez personas datiem, piemēram, minimālās, vidējās, maksimālās.

Arodbiedrība uzskata: pirms virzīt likumprojektu uz trešo lasījumu, Saeimai vajadzētu uzklausīt speciālistus un izvērtēt riskus, lai izvairītos no nepārdomātiem lēmumiem, kas varētu radīt negatīvas sekas ilgtermiņā. «Pretēji tam, lai aizsargātu, saglabātu un attīstītu brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci visās tautsaimniecības nozarēs, tiek plānota valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību diskriminācija, jo privātajā sektorā cīņa ar ēnu ekonomiku, pēc Saeimas vairākuma domām, nav aktuāla,» saka mediķu arodbiedrības priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa. Arodbiedrībai nav saprotama «likumdevēja iecere valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības nostādīt negodīgas konkurences apstākļos, jo, zinot konkurenta personāla atlīdzību, privātās iestādes varēs vieglāk pārvilināt personālu». Ja Saeima izlems šos privātuma pārkāpuma riskus ignorēt, arodbiedrība apsvērs iespēju biedru interešu aizstāvības nolūkā vērsties Satversmes tiesā.