Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Esošā valdība nepieņems 2019.gada budžetu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

2019.gada budžetu izstrādās līdzšinējais Ministru kabinets, bet tas būs jāpieņem jaunievēlētajai Saeimai un Ministru kabinetam, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais rīkojuma projekts par 2019.gada budžeta un vidēja termiņa budžeta sagatavošanas grafiku.

Ministru kabinets par budžeta izstrādes grafiku lems otrdien, 6.martā.

Budžeta sagatavošanas grafiks paredz līdz šā gada 20.martam iesniegt informatīvo ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi, kā arī bāzes izdevumos neiekļauto ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegto pasākumu sarakstu.

10.aprīlī plānots valdībā apstiprināt "Latvijas Stabilitātes programmu 2019.-2021.gadam", tajā ietverot makroekonomisko rādītāju prognozes, vidēja termiņa vispārējās valdības budžeta mērķi un fiskālās politikas prioritātes.

Līdz 1.augustam ministrijām jāiesniedz priekšlikumi par prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

Savukārt 15.oktobrī valdības ārkārtas sēdē plānots apstiprināt vispārējās valdības budžeta plānu. Budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātus un par to izmantošanu nākamā gada budžetā valdība plāno lemt 16.oktobrī.

FM informēja, ka minētos izpildes termiņus iespējams īstenot līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, bet galīgā lēmuma pieņemšanu paredzēts atstāt jaunievēlētās Saeimas un Ministru kabineta kompetencē.

"Lai arī Likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktais atļauj Saeimas vēlēšanu gadā gadskārtējo valsts budžeta likuma projektu iesniegt Saeimā ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību, ir nepieciešams darbu pie nākamā gada budžeta sagatavošanas uzsākt savlaicīgi, lai jaunievēlētajai Saeimai un Ministru kabinetam nebūtu jākavējas ar galīgo lēmumu pieņemšanu un likumprojektus būtu iespējams pieņemt vēl šogad, lai tie stātos spēkā jau 2019.gada 1.janvārī," informēja FM.

Jau ziņots, ka Latvijas 2018.gada budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā, paredz likums "Par valsts budžetu 2018.gadam".

Salīdzinot ar 2017.gada prognozētajiem ieņēmumiem, 2018.gadā budžeta ieņēmumi būs par 684 miljoniem eiro lielāki, savukārt izdevumi augs par 583 miljoniem eiro. 2017.gada valsts budžeta plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro.

Iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 2018.gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā. 2018.gadā pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts būs 1% no IKP.