Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Anša Bērziņa izdošana – pagaidām apturēta

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Ansis Ataols Bērziņš joprojām atrodas cietumā Čehijā. Viņa draugi Latvijā sūta lūgumus Valsts prezidentam, lai viņš izmanto savas tiesības apžēlot cilvēku, kurš nesen ticis piekauts mammas acu priekšā.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par to, kas notika ieslodzījuma vietā, kad četri policisti A. A. Bērziņam uzbruka un sita, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajos tīklos informēja, ka «Latvijas vēstniecība Prāgā ir vērsusies Čehijas kompetentajās iestādēs ar pieprasījumu sniegt skaidrojumu par notikušo un garantēt Latvijas pilsoņa Anša Ataola Bērziņa drošību ieslodzījuma vietā, turpināsim sniegt konsulāro palīdzību saskaņā ar starptautisko tiesību normām».

Par dēla piekaušanu cietumā viņas acu priekšā Anša mamma profesore Jeļena Staburova neslēpj viedokli - tas tieši tā arī organizēts, lai viņa redzētu. Cietuma ārste nav konstatējusi savainojumus, tie nav fiksēti, bet advokātes Markētas Tukinskas pieaicinātais mediķis sniedzis citu atzinumu - brūces, nobrāzumi, savainoti ceļgali, zilumi. Viktors Avotiņš Neatkarīgajā 27. februārī rakstīja: «Jo šī Čehijas varas orgānu rīcība pret citas valsts (Latvijas) pilsoni bijusi tik uzskatāmi ciniska un brutāla, ka tai bez visādas bakstīšanas no malas būtu jāseko operatīvai un nepārprotamai (!) Latvijas varas institūtu (sākot ar Ārlietu ministriju, ar Valsts prezidentu, turpinot ar Latvijas tieslietu un iekšlietu iestādēm, beidzot ar Latvijas vēstniecību Čehijā) reakcijai. (..) Ja Latvijas vara te klusēs, tad tā nav civilizēta un demokrātiska vara.»

J. Staburova stāsta, ka Valsts prezidentam ir jau rakstīts un saņemta formāla atbilde. Neatkarīgā noskaidroja: tā kā A. A. Bērziņš sodu neizcieš Latvijā, viņa apžēlošanu pašlaik nevar rosināt. Čehijā viņš atrodas apcietinājumā, bet sodu (brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem) sāks izciest tikai Latvijā (ja/kad deportēs), un apcietinājumā pavadītais laiks tiks ieskaitīts soda termiņā.

Pagaidām A. A. Bērziņš gaida Konstitucionālās tiesas spriedumu. Līdz tam viņa izdošana Latvijai ir apturēta. Konstitucionālajai tiesai ir tiesības spriest lietu sešus mēnešus. Anša gadījumā, iespējams, tiesa rīkosies ātrāk un varētu būt, ka jau šā mēneša beigās spriedums būs zināms. Pateicoties čehu advokātu ātrai rīcībai, izdošana tika apturēta, bet, kā stāsta J. Staburova, informācija arī no viņiem tikusi slēpta. Gan viņa, gan advokāts lidostā Rīga jau gaidījuši ierodamies deportēto Ansi, tomēr pēdējā brīdī advokāti paguvuši iesniegt pretprasību Konstitucionālajā tiesā. Lidmašīna un Latvijas policisti Rīgā atgriezās bez Anša, kas apsūdzēts par īpaši smagu noziegumu. 2009. gada 13. janvārī viņš piedalījās tā dēvētajos Vecrīgas nemieros un Saeimas virzienā meta akmeni - tā A. A. Bērziņš liecināja arī tiesā Čehijā. Advokāti tiesā uzsvēra, ka Latvijas tiesas spriedums par reālu cietumsodu uz gadu un astoņiem mēnešiem jāvērtē pēc Čehijas, kur notiek tiesa, likumiem. Čehijas likumos nav panta par masu nekārtībām, tāpēc Ansi izdot Latvijai nedrīkst. Nodarījums - izsists Saeimas logs -, pēc Čehijas likumiem, ir niecīgs, un Čehijā to var uzskatīt tikai par kaitējumu mantai. Čehijā ieslodzījumā A. A. Bērziņš atrodas kopš 2017. gada marta, kad viņu aizturēja. Ir izdots Eiropas aresta orderis, un Ansis ir jāizdod Latvijai soda izciešanai. Viņš sevi uzskata par politiski apsūdzētu un arī pēdējā vārdā Liberecas tiesā akcentēja savas demokrātiskās tiesības izteikt viedokli par valsts varu Latvijā.

J. Staburova visu laiku, kopš dēls atrodas Čehijas ieslodzījuma vietās, meklē informāciju un atrod arī savdabīgas ziņas. Kādā čehu interneta portālā jau bijusi publicēta ziņa par to, ka Ansis izdots Latvijai. Nejauša kļūme, apzināta kļūda vai informācijas noplūde? Daudzi notikumi, kas risinājušies šomēnes, liek viņai pieļaut, ka dēla izdošana bijusi izlemts jautājums. Šobrīd viņa katru otro nedēļu brauc uz Čehiju. Un gaida, kāds būs Konstitucionālās tiesas spriedums.