Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: "ABLV Bank" liktenis ir vienaldzīgs pusei Latvijas iedzīvotāju

© F64

Problēmās nonākušās "ABLV Bank" liktenis ir vienaldzīgs 50,1% Latvijas iedzīvotāju, secināts pētījumu kompānijas SKDS aptaujā

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš mikroblogošanas vietnē "twitter" publicējis datus par šogad 19.-22.februārī veiktu aptauju, kurā aptuveni 1000 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem snieguši vērtējumu jautājumā par to, cik lielā mērā viņus satrauc tas, kas pašreizējās krīzes rezultātā varētu notikt ar "ABLV Bank".

Vairāk vai mazāk satraukti par situāciju ar "ABLV Bank" ir 37,5%, bet grūti sniegt vērtējumu bijis 12,4% respondentu. Savukārt 50,1% respondentu atzinis, ka viņiem "ABLV Bank" liktenis ir vienaldzīgs.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) naktī uz sestdienu nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

FKTK norāda, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt.

"ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs, sestdien paziņojusi ECB.

ECB paziņojumā teikts, ka "ABLV Bank" un tās meitasbanka Luksemburgā "ABLV Bank Luxembourg" sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums atbilstoši Eiropas vienotā noregulējuma mehānisma regulai. Par savu lēmumu ECB informējusi Eiropas Vienotā noregulējuma valdi, kas savukārt konstatējusi, ka rīcība, lai panāktu noregulējumu šajās bankās, nav nepieciešama, jo tas neatbilstu sabiedrības interesēm attiecībā uz šīm bankām.

"Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem," teikts ECB paziņojumā.

Savukārt "ABLV Bank" uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus. FKTK lēmumu "ABLV Bank" saista ar politiskiem apsvērumiem.