Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Izglītības uzraugi pratinās pašus vegānus

© Publicitātes foto

Reaģējot uz lauksaimnieku aktualizēto informāciju par radikālo vegānu praksi cilvēka un dzīvnieka vienlīdzības ideoloģiju sludināt skolās, Izglītības kvalitātes valsts dienests nolēmis pieprasīt paskaidrojumus organizācijai Dzīvnieku brīvība.

Skolu ēdnīcās vegāniska ēdienkarte ir aizliegta, tāpēc arī vegānisma ideoloģijas propaganda skolās nebūtu izplatāma. Atteikšanās no dzīvnieku valsts produktiem bērniem izraisa neaizvietojamu aminoskābju deficītu un sekojošas veselības problēmas. Tāda ir Veselības ministrijas nostāja. Loģisks ir jautājums, ko tādā gadījumā vegānisma sludinātāji dara skolās, un atbildi uz šo jautājumu sācis meklēt Izglītības kvalitātes valsts dienests: «Ievērojot publiskajā telpā izskanējušo informāciju par biedrības Dzīvnieku brīvība organizētajām nodarbībām skolās, dienests lūgs biedrībai sniegt skaidrojumu par izglītojošās darbības veikšanu.»

Dienests norāda, ka skolām jāņem vērā ne vien audzināšanas vadlīnijās noteiktais audzināšanas uzdevums par veselību veicinošu un drošu paradumu izkopšanu skolēnos, bet arī veselības jomas speciālistu uzskati par skolēnu veselīgas un līdzsvarotas ēdināšanas principiem. Šādi principi esot atspoguļoti, piemēram, Ministru kabineta noteikumos par uztura normām skolās, sociālajās iestādēs un slimnīcās. Skolēnu ēdienkartē katru dienu jāiekļauj noteikts daudzums olbaltumvielām bagātu pārtikas produktu, piemēram, liesa gaļa, zivis, olas, kā arī piena un skābpiena produkti.

Ja vegānu lekcijā bērniem tiek vēstīts, ka cilvēkam jāatsakās no dzīvnieku valsts produktiem un jāpāriet uz augu diētu, atbildīgs par to ir skolas direktors. Viņam gan jāizvērtē, gan jānodrošina katra skolas pasākuma atbilstība noteikumiem. Cita lieta, ka direktors var arī nemaz nezināt, kas notiek katrā stundā. Piemēram, viena no Dzīvnieku brīvības lekcijām notikusi Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolā. Taču direktors Juris Šmits to ir palaidis garām, lai arī reklāma joprojām aplūkojama pašu mājaslapā. Viņš pieļauj, ka lekciju būs noorganizējis kāds skolotājs pēc savas iniciatīvas: «Varbūt tas ir kāds paziņa.»

Ko darīt, ja bērns pēc vegānisma lektorija noklausīšanās mājās atsakās no ēdiena? Izglītības dienests vecākus ar visām raizēm par skolās notiekošo aicina vērsties pie direktora, tāpat jautājumus par skolā rīkotiem pasākumiem un to atbilstību vecāki var aktualizēt skolas padomē. Ja arī tas nelīdz - jāvēršas pie skolas dibinātāja, proti, pašvaldības.

Konkrētajā situācijā Izglītības kvalitātes valsts dienests apņēmies arī pats iesaistīties - prasīt paskaidrojumu Dzīvnieku brīvībai, taču to saņemt varētu būt problemātiski. Kā liecina ieraksti sociālajos tīklos, organizācijas līderi Aivars Andersons un Katrīna Krīgere februārī devušies jaunos garīgos meklējumos uz Indiju.