Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Latvija palīdzēs Ukrainai, nosūtot 34 tonnas dažādu preču

© AFP/Scanpix

Šīs nedēļas nogalē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri un virskapelāns Elmārs Pļaviņš dosies ceļā uz Ukrainu, lai nogādātu devīto humānās palīdzības kravu Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu ģimenēm un Austrumukrainā cietušajiem civiliedzīvotājiem.

Humānās palīdzības sūtījumu 34 tonnu apmērā - apģērbu, apavus, segas un gultasveļu, ko sarūpējušas gan Zviedrijas nevalstiskās organizācijas, gan Latvijas uzņēmēji un iedzīvotāji, aizsardzības nozares pārstāvji nodos Ukrainas labdarības fondiem Slovjanskā, kas to ar Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru starpniecību nogādās Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, viņu tuviniekiem un civiliedzīvotājiem, kas cietuši no karadarbības Austrumukrainā.

Ukrainā Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Pļaviņš arī vadīs profesionālās apmācības semināru Ukrainas bruņoto spēku kapelāniem un tiksies ar karavīriem, sniedzot garīgu atbalstu.

Ministrijā norādīja, ka piekto gadu Latvijas aizsardzības nozare sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm. Kopš 2014.gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos.

2017.gada vasarā NBS Instruktoru skolā Cēsīs viesojās 25 Ukrainā kritušo karavīru bērni, kas kopā ar jaunsargiem piedalījās dažādās sporta aktivitātēs un devās ekskursijās. Uz Ukrainu nosūtītas vairākas kravas ar humāno palīdzību. Pērn un šogad humānās palīdzības kravas tiek nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

NBS Kapelānu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai sniegtu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Austrumukrainā kopš 2014.gada gājuši bojā aptuveni 9200 cilvēku un vairāk nekā 21 000 ir ievainoti.