Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rindu vietā apsolīta leiputrija

© Ekrānšāviņš no avīzes

Pateicoties piešķirtajam finansējumam veselības aprūpē, šogad papildus plānoti vairāk nekā 400 000 ambulatoru konsultāciju un diagnostisko izmeklējumu. Daļai pakalpojumu kopš reformas uzsākšanas rindas saruks pat par 40 procentiem, aprēķinājis Nacionālais veselības dienests.

Rindu samazinājums, pēc Veselības ministrijas datiem, veselības aprūpē noticis jau 2017. gadā, kad rindu garums, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumu, samazinājās par ceturto daļu, savukārt šogad rindām būtu jāsamazinās vēl par 40 procentiem. Valsts 2018. gadā papildus apmaksās ap 400 000 izmeklējumu un speciālistu konsultāciju, tādējādi ambulatoro izmeklējumu skaits pieaugšot par 50 procentiem, bet speciālistu konsultāciju skaits - par 26 procentiem. Taču tās ir tikai prognozes, jo jau janvārī Neatkarīgā sāka saņemt satrauktu iedzīvotāju zvanus par to, ka vairs nav iespējams pierakstīties pie noteiktiem speciālistiem un uz noteiktiem izmeklējumiem. Visbiežāk minētie valsts apmaksātie speciālisti, uz kuriem rindas aizpildītas līdz pavasarim, ir kardiologs un acu ārsts, savukārt izmeklējums - magnētiskā rezonanse, kā arī zobārsta pakalpojums bērniem. Nacionālais veselības dienests iesaka meklēt speciālistu vai izmeklējumu citviet, kur nav rindu uz pieņemšanu vai tās ir mazākas.

Par ārstu speciālistu konsultāciju un tādu diagnostisko izmeklējumu kā rentgens, ultrasonogrāfija, magnētiskā rezonanse un citu veikšanu, kā arī dienas stacionāra darbību un citiem ambulatorajiem pakalpojumiem kopā noslēgti 416 līgumi. Līgumu noslēgušas poliklīnikas, veselības centri, slimnīcas un citi ambulatoro pakalpojumu sniedzēji, informē Nacionālais veselības dienests. Pašlaik ir noslēdzies līgumu slēgšanas process ar ārstniecības iestādēm par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem 2018. gadā. Šogad līgums noslēgts ar

1212 ģimenes ārstiem, savukārt attālākos lauku reģionos, kur ģimenes ārsta pieejamība ir apgrūtināta, valsts apmaksātus pakalpojumus nodrošinās 105 feldšerpunkti. Ārpus ģimenes ārstu darba laika 18 pieņemšanas vietās iedzīvotājiem tiks nodrošināti dežūrārstu pakalpojumi.

Līgumu par valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanu šogad noslēgusi viena jauna ārstniecības iestāde, līdz ar to turpmāk šo pakalpojumu kopumā nodrošinās sešās iestādēs. Noslēgusies arī līgumu slēgšana ar 243 ārstniecības iestādēm par valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu. Šajās iestādēs tiek sniegti valsts apmaksāti zobārstniecības, zobu higiēnas un ortodonta pakalpojumi bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Līgumus par dažādu stacionāro pakalpojumu - vispārējās ķirurģijas, endoprotezēšanas, audu un orgānu transplantācijas operāciju - nodrošināšanu iedzīvotājiem ir noslēgušas visas 39 slimnīcas. To skaitā ir universitāšu, reģionālās, aprūpes un specializētās slimnīcas. Kopumā valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem šogad plānoti 704,7 miljoni eiro, kas ir par 157,5 miljoniem eiro vairāk nekā pērn. Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga norāda, ka informācija par ārstniecības iestādēm, kuras sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir pieejama vietnē rindapiearsta.lv, kur reizi mēnesī tiek publicēta ārstniecības iestāžu sniegtā informācija par paredzamo gaidīšanas rindu garumu pakalpojumu saņemšanai. Lai noskaidrotu aktuālo informāciju un veiktu pierakstu, pacientam jāsazinās ar konkrētās ārstniecības iestādes reģistratūru.