Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pēc pārkāpumiem "Ainažos" VI pārbauda visas psihoneiroloģiskās slimnīcas

© F64

Veselības inspekcija (VI) pārbaudi bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" plāno veikt līdz 30.martam, informēja inspekcijas pārstāve Līga Jeroščeva.

Viņa skaidroja, ka pārbaude slimnīcā "Ainaži" turpinās un pārbaudes galīgie secinājumi būs zināmi tikai pēc tās pabeigšanas.

Vienlaikus februāra vidū tika sāktas pārbaudes psihoneiroloģiskajās slimnīcās kopumā. Līdz šim pārbaudes veiktas divās slimnīcās - slimnīcā "Ainaži" un Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā.

Jeroščeva norādīja, ka patlaban notiek iegūtās informācijas izvērtēšana. Par pārkāpumiem, ievērojot procesuālo kārtību, nav izdarāmi priekšlaicīgi secinājumi līdz pārbaudes rezultātu sagatavošanai un izvērtēšanai, atbilstoši veselības aprūpes reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un noslēgtajam līgumam ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Kā norāda Jeroščeva, VI pārbaudes vispirms tiks veiktas psihoneiroloģiskajās slimnīcās, kurās ārstējas bērni.

Pārbaudes par atbilstību obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, medicīniskās dokumentācijas un ierobežojošo līdzekļu pielietojamību starpziņojuma sagatavošanu plānots sagatavot līdz 30.jūnijam. Savukārt valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pamatotības un atbilstības Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībai, kā arī līgumam ar NVD izvērtējums psihoneiroloģiskajās slimnīcās tiks veikts līdz gada beigām, kad arī tiks sagatavots gala ziņojums, ko inspekcija iesniegs Veselības ministrijai.

Kā ziņots, par notikumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" sākts kriminālprocess.

Jau ziņots, ka tiesībsargs un VI konstatējusi pārkāpumus slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti arī iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsies Ģenerālprokuratūrā.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode (LRA)