Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs: Aukstais gadalaiks ievilksies

© F64

Latvijā šonedēļ ar katru dienu kļūs arvien vēsāks. Taču arktiskais aukstums jeb «polārais virpulis», par ko stāsta sinoptiķi, Latvijā nav ārkārtēja, lai arī ir reta parādība. Līdzīgu polāro aukstumu esam piedzīvojuši 2013. gadā.

Laika ziņu diktors Toms Bricis savā blogā izklāstījis, ko nozīmē sinoptiķu lietotais termins polar vortex jeb virpuļojoša arktiska gaisa masa. Virs Arktikas veidojas milzīgs aukstas gaisa masas virpulis, kas sadalījies divās daļās un nonācis arī virs Eiropas. Būdams skeptisks pret laika prognozēm ilgākam laika periodam, šajā reizē viņš atzīst, ka polārais virpulis un tā izdarības ir prognozējamas ilgtermiņā. Varbūt nevar precīzi pateikt, līdz kādiem mīnusiem gaiss atdzisīs, bet visu citu - gan.

Iepriekš polāro virpuli jeb arktisko gaisa masu ieplūšanu Latvijā piedzīvojām 2013. gada ziemā, kad ziema neatkāpās un martā bija ļoti auksts laiks. Aukstāks par normu. Temperatūras atšķirība no normas bija pieci grādi. Kautrs pavasaris iestājās tikai ap 8.-10. aprīli.

Kā veidojas polārais virpulis? Daudzu kilometru augstumā stratosfērā virs Arktikas veidojas aukstas gaisa masas, bet pēkšņi valdošajās gaisa masās notiek izmaiņas, un virs Ziemeļpola gaiss sasilst pat par apmēram 30 grādiem. Tāpēc sāk griezties virpulis, kurš ir sadalījies uz pusēm, izpleties arī uz dienvidiem un aplaimojis mūs ar kārtīgai ziemai raksturīgu aukstumu un sniegu. Sinoptiķi informē, ka gaisa temperatūra šonedēļ varētu noslīdēt zem -20 grādiem, vietām pietuvojoties -30 grādu atzīmei. Martā varētu sekot vēl viens aukstuma vilnis.

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs ziemai raksturīgo aukstumu uztver mierīgi. Viņš noteic, ka beidzot būs iespēja izbaudīt ziemas priekus, jo gaisa atdzišana līdz -20...-25 grādiem Latvijas apstākļos nav nekas ārkārtējs. Bargu ziemu viņš neprognozē, jo zeme nemaz nav īsti sasalusi, kurmji cilā zemes kārtu, un tas gan liecina par to, ka aukstais gadalaiks ievilksies. Bet pavasaris būšot, neesot jāuztraucas, ka ziemu nomainīs vasara, nosmej laikazinis.

«Meža pīles turpina peldēt upītē, kur es peldu, pelēkie un melnie strazdi arī tepat palikuši, zina, ka pēc mēneša viss modīsies,» viņš izklāsta Viļakas pusē novēroto. V. Bukšs pieļauj, ka marta beigās sniegs strauji kusīs un dažu dienu laikā viss saplauks. Gaidāms labs ražas gads. Taču sēja gan būs vēla. Ļoti labi, ka tagad uznāk sals, ja februārī būtu migla un lietus, tad vajadzētu raudāt, jo skaidrs, ja jāgaida neražas, bada, gads.