Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vēža pacientu lūgumi – miljonos

© Ekrānšāviņš no avīzes

Sirsnīga sabiedrība vai dziļas problēmas veselības aprūpē? Šādu jautājumu uzdod labdarības organizācijas ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. Ziedot.lv apkopojis pagājušā gadā onkoloģisko pacientu izteiktos lūgumus zāļu apmaksai.

Šokē ne tik daudz summas, kas nepieciešamas pacientu ārstēšanai, lai samaksātu par zālēm, bet ar katru gadu augošais pacientu skaits, kuri lūdz ziedot dzīvības glābšanai, jo no valsts budžeta to nesaņem. Turklāt tie ir tikai onkoloģiskie pacienti, bet ir virkne vēl citu cilvēku ar citām diagnozēm, kuriem arī tiek atteiktas valsts apmaksātas operācijas vai zāles, piemēram, plaušu transplantācija.

Vēl 2015. gadā vēža pacientu skaits, kas lūdza ziedojumus ārstēšanai, bija 11 un vidēji vienam pacientam nepieciešamā summa zālēm bija 18 000 eiro. 2016. gadā sabiedrības palīdzību lūdza jau 27 cilvēki - zālēm nepieciešamā summa kopā vairāk nekā 740 000 eiro. Taču aizvadītais gads ir «rekordgads», ja tā drīkst sacīt, jo 58 vēža pacienti lūdza ziedotāju atbalstu. Viņu ārstēšanai nepieciešamā summa - 1,7 miljoni eiro. Ar katra pacienta stāstu ir iespējams iepazīties ziedot.lv mājaslapā, šie dzīvesstāsti nereti ir ļoti atklāti un ļauj izprast, kā un kāpēc cilvēkam nepieciešams atbalsts. Tās nav tikai iegribas ārstēties citādi, tie ir lūgumi situācijā, kad ārstu konsilijs ir nolēmis par nepieciešamo ārstēšanas veidu, bet to veselības budžets neapmaksā.

Onkoloģiskie pacienti, kuri lūdz ziedojumus, ir vecumā no 19 līdz 73 gadiem, bet kopumā 90 procentu ir darbspējas vecumā, datus apkopojis ziedot.lv. Pusei pacientu ir piešķirta individuālā kompensācija - 14 228,72 eiro apmērā, kas turklāt ir sadalīta pa daļām, un pacientam mēnesī pienākas noteikta daļa no visas summas. Viena medikamenta kursa izmaksas ir no 7579 līdz 108 508 eiro, un summa, kas pacientam jāpiemaksā no saviem ienākumiem, ik mēnesi svārstās no 883 līdz 13 563 eiro. Piemēram, ja pacientam par zālēm katru mēnesi jāmaksā 10 000 eiro, bet individuālā kompensācija nosedz 1185 eiro mēnesī, atliek izrēķināt, ka pašam pacientam jāsagādā vairāk nekā 8000 eiro. Vairāk nekā trešdaļai pacientu ir nepilngadīgi bērni.

R. Dimanta to sauc par «individuālās zāļu kompensācijas mirāžu», minot vienu piemēru - pacienta gadījumu, kuram nepieciešams viens no biežākajiem medikamentiem. Zāļu iepakojuma cena ir 1703 eiro, pacientam nepieciešami 52 zāļu iepakojumi (izmaksas 88 586 eiro). Ar individuālās kompensācijas palīdzību pacients var samaksāt par astoņiem iepakojumiem. Zāļu ražotājs nofinansē 14 iepakojumu iegādi (23 850 eiro), taču pašam pacientam jāiegādājas 29,65 iepakojumi, samaksājot 50 507 eiro. Tikai ļoti retos izņēmuma gadījumos pacienti ir bijuši spējīgi paši samaksāt par zālēm, citi - saņemot atteikumu no Nacionālā veselības dienesta - vēršas ziedot.lv. Bet Neatkarīgajai zināmi gadījumi, kad cilvēki nelabprāt vēlas publiskot savu stāstu un izvēlas nelūgt ziedojumus, cenšoties naudu sakrāt... kā rezultātā nomirst.

Veselības ministrijas pozīcija ir pakāpeniski iekļaut valsts apmaksājamo mediamentu sarakstā jaunus onkoloģiskos medikamentus, taču ierobežotā finansējuma dēļ tas notiek un notiks lēni. Otrkārt, valda uzskats, ka moderno medikamentu nozīme ir pārspīlēta, ka galvenā uzmanība jāveltī profilaksei, ne miljonu tērēšanai zālēm.