Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: "Norvik banka" provocē Latvijas valsti

© F64

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) AS "Norvika banka" vadības aktivitātes ārvalstu medijos uzskata par provokāciju un vēršanos pret valsti.

Šodien pēc Ministru kabinets sēdes Kučinskis žurnālistiem atzina, ka "tas, ko "Norvik banka" patlaban dara, ir provokācija". Pēc Kučinska teiktā, tā ir vēršanās pret valsti.

Pēc premjera domām, bankas vadības aktivitātes ir vērstas uz viņa paša interesēm.

Arī Reizniece-Ozola sacīja, ka "Norvik bankas" vadības sacītais ārvalstu medijiem, ir uztverams kā Latvijas nomelnošana.

"Tas, kas vakar notika starptautiskajā publiskajā telpā, ir uztverams kā aktīva Latvijas nomelnošana. Ja kāds mana nelikumības, tam ir jāvēršas tiesībsargājošajās institūcijās, nevis jāizvērš PR [sabiedrisko attiecību] kampaņa," pauda ministre.

Reizniece-Ozola piebilda, ka "Norvik bankas" vadības aktivitātes ir uztverama kā provokācija un, iespējams, tā ir daļa taktikas starptautiskajā tiesvedībā ar Latvijas valsti.

Kā ziņots, "Norvik banka" prese publicētos paziņojumos aicina sabiedrību ziņot par korupcijas gadījumiem finanšu nozarē. Paziņojumā ikviens, kura rīcībā ir informācija par cilvēkiem, kas grauj valsts, kā arī sabiedrības morāli un reputāciju, īpaši finanšu nozarē, aicināts neklusēt un dalīties ar šo informāciju, nosūtot uz e-pastu. "Apsolām pilnīgu konfidencialitāti par visu sniegto informāciju un tās tiešu nodošanu neatkarīgai Eiropas nevalstiskai organizācijai, kas veiks detalizētu izmeklēšanu par notikušo Latvijas finanšu sektorā pēdējo gadu laikā. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam Latviju padarīt brīvu no zagļiem, korumpantiem un blēžiem," sacīts paziņojumā.

"Norvik bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels aģentūrai LETA sacīja, ka iniciatīva veidota ar mērķi iedrošināt Latvijas iedzīvotājus un ikvienu, kuram rūp Latvijas valsts un tās labklājība, dalīties ar informāciju par korupcijas gadījumiem, īpaši finanšu nozarē pēdējo gadu laikā. "Pieņemot, ka, iespējams, pastāv korupcijas gadījumi, arī finanšu nozarē, par kuriem informācija Latvijas tiesībsargājošām iestādēm nav tikusi sniegta dažādu apstākļu dēļ, piemēram, bažās par kompromitēšanu, kā arī lai nodrošinātu sniegtās informācijas neatkarīgu un kvalitatīvu izpēti, visi iniciatīvas ietvaros saņemtie fakti tiks tieši nodoti resursam ārpus Latvijas - neatkarīgai Eiropas nevalstiskai organizācijai, kas veiks detalizētu izmeklēšanu par notikušo Latvijas finanšu sektorā pēdējo gadu laikā," viņš teica.

Kā ziņots, "Norvik bankas" lielākais akcionārs Grigorijs Guseļņikovs intervijā aģentūrai AP paziņoja, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu, gadiem ilgi izspiedis kukuļus no viņa vadītās kredītiestādes.

Pēc aktīvu apmēra "Norvik banka" 2017.gada septembra beigās bija astotā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. "Norvik bankas" akciju kontrolpaketes īpašnieks ir Grigorijs Guseļņikovs.